Narancslevet töltenek egy üvegpohárba.

A gyümölcslé a legtöbb ember számára egyet jelent az egészséggel, hiszen azt képzeljük, hogy a gyümölcsből készült szomjoltó telis-teli van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. Ez közel sincs így, talán igaz lehet ez az állítás a 100 százalékos italokra, de ezek az itókák is annyi eljáráson esnek keresztül, és általában koncentrátumból készülnek. Legfőképpen igaz ez a narancs üdítőkre. Mit is jelent ez? Nos, a narancslé egy olyan folyamaton megy keresztül, amely során hő hatásának teszik ki, így a benne lévő víz elpárolog belőle. A gyümölcslé felmelegítés közben nem csupán értékes vitaminokat és ásványi anyagokat veszít, hanem az íze és zamata sem lesz olyan, mint egy frissen facsart gyümölcsé.

Azokat a gyümölcsleveket, amelyeket hűtés nélkül, hosszabb ideig is lehet tárolni, még tovább hevítik, így még kevesebb lesz a vitamintartalmuk. Főként a szervezetünk számára az egyik legfontososabb vitamin, a C-vitamin fog a gyümölcsléből „eltűnni”, amelyet a gyártók a procedúra végén valamilyen módon pótolnak.

Az alacsony gyümölcstartalmú levek tartalmazzák a legkevesebb gyümölcsöt, de helyette annál több más összetevő található bennük, amelyek nem kellene, hogy egy egészséges ital alkotórészei legyenek. Ilyenek például többek között a tartósítószerek, az aromák, az emulgeálószerek, az állományjavítók, a mesterséges színezékek és a sűrítőanyagok. Ezek a gyümölcslevek vagy nagyon sok cukrot tartalmaznak vagy olyan édesítőszert, mint az aszpartám, amely a legújabb kutatások szerint igencsak káros az emberi szervezetre.

Egy napjainkban végzett kutatás szerint a cukros ivólevek nagymértékben megemelik a szívinfarktus kockázatát, illetve magas vérnyomást, és szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhatnak.

Akkor mégis, milyen gyümölcslevet szabad fogyasztani, és hol lehet egészséges italokat vásárolni? Ne kell megijedni, a bioboltokban és a termelői piacokon kapható termékeket nyugodtan fogyaszthatod, de a legjobb megoldás, ha te magad készíted el a gyümölcs- vagy zöldségnedűt, mert így legalább teljesen biztos lehetsz benne, hogy az valóban nem tartalmaz semmilyen egészségre káros anyagot. Ha túl sűrűnek találod az italodat, akkor hígíthatod némi vízzel. Ahogy elkészítetted, rögtön idd is meg, hogy a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok, enzimek és rostok ne vesszenek kárba. Mindig idényzöldségekből és -gyümölcsökből készíts turmixitalt, ihatod azokat külön-külön, de vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyek nagyon jól passzolnak egymáshoz, nyugodtan kombinálhatod azokat egymással. Azért a frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek fogyasztását se vidd túlzásba, naponta 1-2 pohárnál többet ne igyál belőle. Elsősorban a vizet részesítsd előnyben.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*