Piros trikós férfi iszik egy palackból ásványvizet.

Víz nélkül nincs élet, ezt eddig is tudtuk. Testünk igen magas százalékban tartalmaz vizet, többek között szükségünk van rá az anyagcsere-folyamatokhoz, például a fehérjeszintézishez is. A testépítők általában sok időt töltenek azzal, hogy testük minél formásabb és izmosabb legyen, ezzel megnő szervezetük energiaigénye, ezért nekik fokozottabban kell ügyelniük a vízfogyasztásra. Ha nem így tennének, akkor nem lenne elég hatékony a testedzésük, és az izomzat megfelelő fejlődése is elmaradna. Mégis mennyi vizet kell egy testépítéssel foglalkozó személynek meginnia? Egyes vélekedések szerint minden embernek legalább napi 2,5-3 litert kellene fogyasztania, a testépítőknek ettől egy kicsit többet.

Vízre elsősorban azért van szükséged mint testépítőnek, hogy a szervezetedben felhalmozódott mérgező anyagok könnyedén tudjanak távozni. A megfelelő mennyiségű víz a vesék munkáját könnyíti meg, ha ugyanis víz hiányában egyedül nem boldogul, akkor a májnak is át kell vállalnia néhány feladatot, márpedig így kevesebb zsírt lesz képes elégetni. Amennyiben nem iszol elegendő vizet, úgy a szervezeted más szervektől vonja el azt, amelyek viszont nem tudnak százszázalékosan és hatékonyan működni. Testépítőként bizonyára rengeteg kalóriát fogyasztasz nap mint nap. Fontos, hogy az emésztésed jól működjön, a víz ebben is a segítségedre lehet. Ráadásul, ha étkezéseid során túl sok sót fogyasztasz, akkor a szervezeted visszatartja a vizet, tehát vagy csökkentened kell a sóbevitelt, vagy sok-sok vizet kell innod. Ha keveset iszol, a szervezeted ezt vészjelként értékeli és kezdi azt felhalmozni, amitől a bőröd puhává, lötyögőssé és petyhüdtté válik. Bizonyára fogyasztasz olyan termékeket, amelyekben keratin van. Ezek azonban csak elegendő mennyiségű vízfogyasztással fejtik ki hatásukat. Emellett valószínűnek tartom, hogy body builderként megfelelő vitaminkészítményeket is szedsz, amelyek egy része vízben oldódik, tehát ezért is kell annyi vizet innod.

Természetesen nem reggel kell letudnod a napi vízmennyiséget, hanem minden egyes napszakra elosztva szükséges szervezeted folyadékszükségletét kielégíteni. Amikor már szomjúságot érzel és csak akkor nyúlsz a vizes palackért, az régen rossz, hiszen ilyenkor tested már dehidratálttá kezd válni, amit sohasem lenne szabad megvárnod. A napi folyadékmennyiségbe beleszámítanak a híg levesek, a gyümölcslevek, a gyógyteák és az egyéb italok is, de arra ügyelj, hogy a napi folyadékmennyiség legalább háromnegyedét a víz tegye ki. Ha kávézol és alkoholt is fogyasztasz, akkor még inkább emeld meg a napi vízfogyasztásodat, mert ezek az italok vizet vonnak el a szervezetedből.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*