Tengerpart melletti lépcsőn fut fel egy fiatal lány sportruhába öltözve.

A sport élet, erő és egészség. A rendszeres testmozgás védelmet biztosít a testi betegségek ellen, de jó kedélyállapotot is eredményez. Aki soha nem mozog semmit, annak az állóképessége csak nagyon alacsony szintet fog elérni. A sport tehát nagyon alkalmas arra, hogy fittek, egészségesek maradjunk, és hogy megfelelő legyen az állóképességünk, így nagyobb intenzitással tudjuk majd a napi teendőinket ellátni. Az állóképesség tehát nem más, mint a szervezet elfáradással szembeni ellenálló képessége, amelyet hosszabb ideig tartó sportbeli erőkifejtésnél, akár munkavégzés során tapasztalunk, de a már említett fáradtsággal, betegséggel és fertőzésekkel szembeni ellenálló képességünket is magába foglalja, illetve a testet érintő egyes megterheléseket követő regenerálódást is jelenti.

Az, hogy kinek milyen az állóképessége, nagyban függ attól is, hogy hogyan működik az illető személy keringése, anyagcseréje, idegrendszere, milyen állapotban vannak az egyes szervei, és ezek a szervek, szervrendszerek mennyire tudnak összehangoltan működni.

Amennyiben valaki mozgásszegény életmódot folytat, az állóképessége csökkeni fog, de ez a fajta életmód sem a keringésének, sem pedig a szívének nem fog jót tenni. Viszont a jó állóképesség erősebb szívet, jó tüdőkapacitást, megfelelően működő anyagcserét és keringést fog eredményezni. de még az egyén stressztűrő képessége is megemelkedik, és a testi, szellemi teljesítőképessége is javulni fog.

Hogyan lehet fejleszteni és növelni az állóképességet? Rendszeres edzésekkel. Persze csak fokozatosan lehetséges a szervezetet terhelni, nem rögtön egy maratoni futással kell elkezdeni, hiszen ezzel nemhogy növeljük az állóképességünket, hanem pont az ellenkező hatást fogjuk elérni, és még sérüléseknek is kitesszük magunkat.

Kezdetben elegendő lehet egy kis séta, gyaloglás, kerékpározás, majd át lehet állni a futásra is. Első lépésként fel kell mérni az aktuális terhelhetőséget és arra kell törekedni, hogy az edzések ne legyenek megterhelőek a szerezeted számára, de ne legyenek hatvan percnél rövidebbek. Majd az intenzitást is lehet fokozni, és a kezdeti sétát vagy biciklizést komolyabb edzéssel is fel lehet váltani, de csak akkor, ha a pulzusod nem emelkedik meg drasztikusan. Kezdetben a terhelés fokozása ne az egész edzés idejére vonatkozzon, hanem például növeld az edzés intenzitását 2-3 percig, majd tarts dupla annyi szünetet. Végezd ezt addig, míg vége nem lesz az edzésnek.

Minden edzés után mindig egyre jobb és jobb lesz az állóképességed, és egy idő után azt fogod észrevenni, hogy egyre többet és többet bírsz. Lehet, hogy korábban a liftet választottad, de ahogy nő az állóképességed, már biztos, hogy lihegés nélkül menni fog a lépcsőzés is.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*