Kínai ginszeng és különféle gombák, a legfontosabb adaptogének.

Azok, akik sportolnak, nem csupán fizikailag terhelik meg a szervezetüket, a kemény edzések a lelkükre és a szellemükre is éppúgy hatással vannak. Léteznek úgynevezett adaptogén vegyületek, amelyek képesek ezen segíteni. Egyik jellemző tulajdonsága ezeknek a vegyületeknek, amelyek egyes gyógynövényekben lelhetők fel, hogy antioxidáns hatásokkal rendelkeznek.

Az adaptogéneknek több csodás hatása is van a szervezetünkre. Képesek a bennünket érő stresszhatásokat lecsökkenteni. szabályozzák szerveink és szöveteink zavartalan működését, erősítik immunrendszerünket és segítik a belső elválasztású mirigyek működését. Mindemellett kiegyensúlyozottá tesznek, vagyis enyhítik és megszüntetik a bennünk tomboló feszültséget és energiával látják el szervezetünket.

Kutatások igazolják, hogy létezik néhány olyan adaptogén gyógynövény, amelyek segítséget nyújthatnak a mindennapos stresszhelyzetek és az edzések miatt is leterhelt szervezet számára. Ahhoz, hogy egy-egy gyógynövény megkapja az adaptogén jelzőt, több szempontnak kell megfelelnie. Fontos, hogy növelje a szervezet ellenálló képességét a különböző környezeti ártalmakkal szemben. Ez lehet a stressz, fáradtság, lelki megterhelés vagy éppen a fizikai túlterheltség. És akármilyen hatás is éri a szervezetet, fontos, hogy az adaptogén kiegyensúlyozó hatást gyakoroljon a szervezet életfunkcióira.

Milyen gyógynövények számítanak adaptogénnek? Például a kínai ginszeng, a szibériai ginszeng, a maca, az illatos rózsavarjúháj, a kínai kúszómagnólia, az édesgyökér, a ganoderma gomba vagy a goji bogyó. A kínai ginszeng a benne található szaponoin vegyületeknek köszönhetően közömbösíti a szervezetet érő stresszhatásokat, de emellett segíti, hogy a sejtjeink, szöveteink egészségesen működjenek, az immunrendszerünk erős maradjon, és a szervezet sokkal hatékonyabban képes általa a különféle terhelésekhez alkalmazkodni. Legyen szó túlzott szellemi vagy lelki megterhelésről vagy a test túlzott igénybevételéről. Azoknak tehát nagyon hatásos lehet, akik rendszeresen edzik a testüket, vagy élsportolók, akiknek gyakran helyt kell állniuk különböző versenyeken, amely fokozott izgalmat és feszült helyzetet generál a szervezetükben. Az adaptogének nem lehetnek mérgezőek, éppen ezért hosszú távon is lehet azokat fogyasztani. Hatásukat meglehetősen lassan fejtik ki, ezért a használatukat követően körülbelül egy hónapnak kell eltelni, hogy a szervezetre gyakorolt jótékony hatásait érzékelni tudjuk.

Egy sportolónak nagy szüksége van regenerációra is, amelyet biztosíthat a rendszeres szaunázás, a masszázs, a passzív pihenés, a jóga, a meditáció, az aromaterápia és természetesen az adaptogének is. Segítenek, hogy a testileg-lelkileg kimerült egyén minél hamarabb új erőre kapjon, és a teste, a lelke, a szelleme megerősödjön.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*