Hal, mellette halolajat tartalmazó sárga színű gélkapszulák.

Az egészségtudatos emberek többsége menekül a zsír és olaj szavak hallatán. Nem tudják, hogy léteznek jó és rossz zsírok. A zsírok és olajok komplett nélkülözése nem tesz jót, inkább káros az egészségre.

Fontos, hogy az esszenciális zsírsavak a napi étrend részét képezzék. Hiányuk egy lépéssel közelebb visz a koporsóhoz. Két csoportba sorolhatók: omega-6 és omega-3 esszenciális zsírsavak. Apró eltérések különböztetik csak meg egymástól a két zsírsav típusát, kutatási eredmények azonban kimutatták, hogy a túl sok omega-6 zsírsav gyulladást, véralvadást és daganatot okoz. Jó hír, hogy ennek pont az ellenkezője igaz az omega-3 zsírsavakra. Omega-6 zsírsavat jellemzően növényi olajok, míg omega-3 zsírsavat főként halolajok tartalmaznak.

Omega-6 kontra omega-3 zsírsav

Az orvosok és tudósok többsége egyetért a tekintetben, hogy a szívbetegség, a magas vérnyomás, az elhízottság, a cukorbetegség, a korai öregedés és a rák bizonyos fajtáinak egyre növekvő számban történő előfordulását az omega-3 és omega-6 zsírsavak nem megfelelő arányban történő fogyasztása okozza.

Fent említettek szerint omega-6 zsírsavat főként növényi olajok tartalmaznak, többek között a kukorica- és a szójaolaj. Mindkettő linol zsírsavban gazdag. Az omega-3 zsírsavak megtalálhatók többek között tengeri planktonokban, diófélékben és lenmagolajban. Fontos megjegyezni, hogy a zsíros halfélék és halolajok eikozapentaénsavat (EPA) és dokozahexaénsavat (DHA) tartalmaznak, amelyek számos, az emberi szervezetre jótékony hatással rendelkeznek. Egy, a hetvenes években az eszkimókon végzett tanulmány kimutatta, hogy a főként halféléket tartalmazó étrend miatt fordul elő náluk csekély számban szívbetegség.

A két esszenciális zsírsav, az EPA és a DHA segít megelőzni az érelmeszesedést, a szívbetegséget, a depressziót és a rák számos fajtáját. A halolaj többek között az ízületi gyulladás, a cukorbetegség, a Raynaud-betegség és a vastagbélgyulladás kezelésére is alkalmas, de számos más betegség esetén is jótékonynak bizonyult.

Egészséges szív

A szív kétségtelenül az egyik legfontosabb szervünk, egészsége ezért különösen fontos, ellenkező esetben a várható életkor jelentősen csökken. Halolaj rendszeres fogyasztásával egészséges, kiválóan működő szívnek örvendhetünk.

A görögországi Athénban folytatott egyik tanulmányban azt vizsgálták, van-e közvetlen összefüggés a halfélékben gazdag étrend és a véredények gyulladása között. Az eredmények kimutatták, hogy a nagy mennyiségben halat fogyasztók szervezetében sokkal kevesebb a C-reaktív fehérje (gyulladás esetén termelik a májsejtek) és az interleukin-6 (fehérjeszerű makromolekula), mint azoknál, akik kis mennyiségű halat fogyasztanak. A véredények gyulladásának valószínűségét rendszerint az említett fehérjetípusok vizsgálatával határozzák meg. A gyakori halfogyasztás ezen előnye a vele járó kockázatok ellenére sem elhanyagolható.

Halfogyasztás a karcsúságért

Egy, az ausztráliai Perth városában végzett tanuImány kimutatta, hogy gyakori halfogyasztással leküzdhető a magas vérnyomás és a kóros elhízottság. Az UWA (University of Western Australia – Nyugat-ausztráliai Egyetem) kutatói szerint a halfélékben gazdag fogyókúrás étrend hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást, és javítja a glükóztoleranciát.

Halolaj asztma ellen

A légzési nehézségekkel küzdő, többek között asztmás emberek a külvilág szemszögéből nézve általában egészségtelen életmódjuknak köszönhetik állapotukat. Jó hír számukra, hogy egyes kutatási eredmények szerint a halolaj asztma esetén is hatékony lehet. Statisztikák szerint a gyermekek 20-25%-a szenved az asztma valamely formájában, vagy fog szenvedni valamikor élete során. Egyes nézetek szerint ennek oka a linol zsírsavban gazdag étrend lehet.

A Wyomingi Egyetem munkatársai egyik kutatásuk során gyermekek egy részét halban gazdag étrenden tartották, míg társaik megszokott étrendjüket követték. Az eredmények egyértelműen kimutatták, hogy a sok halat fogyasztó gyermekek kevésbé voltak hajlamosak asztmás rohamokra, és sokkal könnyebben lélegeztek, mint a másik csoport.

Kérd táplálkozási szakértő véleményét!

Bármely tápanyag túlzott fogyasztása és teljes nélkülözése is káros lehet. Táplálkozástudományi szakember tud javaslatot tenni a korodnak és egészségi állapotodnak megfelelő mértékű halfogyasztás tekintetében.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*