Túlsúlyos hölgy összegömbölyödve alszik.

Természetesen senkinek sem jó, ha súlytöbblettel rendelkezik, viszont a nőkre különösen veszélyes, ha elhíznak. Hogy miért? A cikkből kiderülnek a válaszok.

Az alacsony szénhidráttartalmú étrend

Az alacsony szénhidráttartalmú diéta hasznos lehet, ugyanis ez felpörgeti az anyagcserét, ami elősegíti a sikeres fogyást is. Ilyenkor a hormonok megfelelő működése is a segítségünkre lehet a fogyás beindításában.

Az inzulin nevű hormon többek között több zsír elraktározására ad lehetőséget. Mi történik akkor a szervezetünkkel, ha mindig magas szénhidráttartalmú táplálékokat veszünk magunkhoz? A válasz egyszerű. A magas szénhidráttartalmú ételek jelentősen megnövelik a vér vércukorszintjét, ami több inzulin termelésére serkenti a szervezetet. Minél több inzulint termel a szervezet, annál több zsír raktározódik el a szervezetben. És minél több zsír raktározódik el a szervezetben, annál nagyobb súlytöbblettel kell megküzdenünk.

Az alacsony kalóriatartalmú ételek hosszú távú veszélyei

Egy időben nagyon nagy divat volt az olyan fogyókúra, ahol a kalóriaszámolgatás volt a cél. Ez egyrészt nagyon fárasztó, másrészt sok esetben hat károsan a szervezetre, az emberi egészségre. Miért? Ha valaki folyamatosan csak alacsony kalóriatartalmú táplálékokat vesz magához, akkor ez okozhat inzulinrezisztenciát, illetve a hormonok működésére is negatívan hat. Az alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek negatívan hatnak még két hormonra, az éhségéért és a jólakottságért felelős hormonokra. Ha ezek egyensúlya felborul, az is eredményezhet elhízást, de az alacsony kalóriatartalmú táplálékok még a pajzsmirigyhormonok működésére is negatívan hatnak.

A zsír szerepe

A zsír nincs annyira negatív hatással az inzulinszintre, mint a szénhidrátok, de még a fehérje sem. A zsír lassítja a szénhidrát felszívódását, így a vércukorszint nem fog ingadozni, stabil marad. Nem beszélve arról, hogy a magas szénhidráttartalmú ételek megemelik a vércukorszintet és még gyulladást is generálnak. A gyulladás pedig krónikus betegségek okozói lehetnek.

A magas szénhidráttartalmú táplálkozás és a szív egészsége

A magas szénhidráttartalmú táplálkozás a szív egészségének sem tesz jót, hiszen ezek gyulladást okoznak, illetve az artériák rugalmasságát is csökkentik, így pedig nem lesz zavartalan a vér áramlása.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*