Kézenállásban végez lábterpeszeket TRX-en egy nő az edzőteremben.

Biztos te is hallottad már azt a kifejezést, hogy függő vagy függőség. Ilyenkor a legtöbben a drog- és alkoholfüggőkre, a munkamániásokra vagy egyéb szenvedélybetegséggel küzdőkre gondoltok. Nos, az addikció nem más, mint valamilyen viselkedési mintázat kényszeres követése, még akkor is, ha azok negatív hatásokkal járnak együtt.

A viselkedési addikció kialakulásában nagy szerepet játszik, hogy bizonyos cselekvések stimulálják egyes hormonok – dopamin, endorfin, szerotonin – termelődését. Kialakul a motiváció, de a cél ezúttal nem a rendszeres tevékenységre (sportolásra, edzésre) irányul már, hanem a még több hormon termelődésére. A viselkedési addikciók körébe tartozik a sportfüggőség is.

Sportolni jó dolog, szépnek, izmosnak, csinosnak lenni sem rossz érzés. A rendszeres testmozgás viszont szenvedélybetegséggé is alakulhat. A kóros sportolást nevezzük exorexiának. A kezdeti stádiumban még csak egyetlen célja van a személynek, az, hogy egészséges életmódot folytasson. Majd egy idő után életének fókuszában már csak az edzés fog állni. A túlzásba vitt testmozgásnak elsősorban a 30 év alatti emberek esnek áldozatul. A mértéktelen edzés és sportolás azonban nem hozza magával a várva várt elégedettséget, éppen ellenkezőleg. A függő személy továbbra is kövérnek hiszi önmagát, és a rengeteg edzés ellenére sem lát magán egyetlen izomköteget sem. Emiatt egyre hosszabb és kimerítőbb edzésprogramokat épít be a mindennapjaiba, hiszen semmiféle eredményt nem vesz észre magán. Az exorexiánál is megmutatkoznak a pszichés jellegű elvonási tünetek, amennyiben a beteg valami miatt nem tud mozogni, edzeni. A tünetek között megjelenhet a szorongás, ingerlékenység és a feszültség is. Emellett csak a sport, a napi edzésterv elkészítése tölti ki a mindennapjait, munkáját elhanyagolja és szociális kapcsolatai is háttérbe szorulnak.

A függőség azért alakul ki ezeknél a személyeknél, mert edzés során a szervezetük endorfin hormont termel, amit szokás boldogsághormonnak is nevezni. Ez javítja a közérzetet, és a függő személy ezt az érzést mind többször szeretné megtapasztalni, mert egyrészt ettől jó lesz a kedve, másrészt pedig már semmi más nem okoz örömet számára. A gond az, hogy egy idő után az endorfin a fájdalmat is elnyomja, pont azért, mert az euforikus érzet a kábítószer adta élményekhez hasonlatos. Az edzés utáni fájdalom háttérbe szorul, míg ez a másik élmény felerősödik és előtérbe furakszik.

A gyógyulás nem könnyű, hiszen sok esetben az érintettek nem tartják problémának a sportfüggőséget, és ezeknek az emberek betegségtudattal sem rendelkeznek. Márpedig az első és legfontosabb lépés a probléma felismerése és ezzel együtt a segítségkérés lenne. A terápiában több szakember összehangolt munkájára van szükség. Pszichológus és viselkedésterapeuta tudja feltárni a kialakult függőség okait. Azonban ha még evési problémák, bulimia vagy anorexia is súlyosbítja a problémát, akkor egy táplálkozási szakemberrel is konzultálni szükséges a teljes gyógyulás érdekében.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*