Kicsi, vékony kisfiú testépítőknek való pózt vesz fel egy junior testépítő versenyen.

Gyakran hallom kamaszok szájából, hogy edzőterembe járnak, és komolyan elkezdtek a testépítéssel foglalkozni. Láttam már kigyúrt serdülőket is, és a látvány egyenesen elborzasztott. Igaz, mindenhonnan azt halljuk, hogy a tinédzsereknek mozogni, sportolni kell, hiszen a mozgás létfontosságú az izmok fejlődéséhez, a motorikus képességek fejlesztéséhez és a csontozat megfelelő növekedéséhez.

Ennek ellenére a testépítés 18 éves kor alatt egyáltalán nem ajánlott. Ebben az életkorban még a megfelelő hormonháztartás sem alakult ki, márpedig a súlyzós edzésekhez elengedhetetlen a megfelelő hormonszint megléte. A tesztoszteronszint az izomzat megfelelő fejlődéséhez nyújt hathatós segítséget. Ennek hiányában viszont akár az egészségedet is károsíthatod, ha idő előtt vágsz bele a testépítésbe.

A testépítéssel nem más a célod, minthogy izmaid tömegét növeld, viszont a szervezeted és a csontjaid nem lesznek képesek lépést tartani a gyarapodó izomtömeggel, így a csontrendszered károsodhat, csontjaid kevesebb terhet fognak elbírni, sérülékenyebbek lesznek, de el is deformálódhatnak.

A gyorsabb izomnövelés érdekében sokan folyamodnak tömegnövelő szerek használatához, melyek csontfejlődési zavarhoz, csontritkuláshoz vezethetnek, és nem utolsósorban hormonális problémákat is okozhatnak, aminek pedig komoly következményei lehetnek fejlődésben lévő szervezeted számára.

Szakemberek egybehangzó véleménye szerint a legjobb 18 éves kor után komolyabban belekezdeni a testépítésbe. Kérdés az, hogy addig, amíg eléred ezt a kort, mit is csinálj. Lélekben és testben addig is felkészülhetsz az edzésnek eme formájára, sőt sokkal jobban jársz, ha először mindennek alaposan utánanézel, minthogy kamaszként belevágj egy olyan sportba, ami nem neked való, vagy hetek múlva abbahagysz, mert totálisan melléfogtál minden téren.

Első lépésként nagyon fontos, hogy tájékozódj a témával kapcsolatban, szívj magadba minden információt, ami a testépítéssel kapcsolatos. Informálódhatsz az interneten, ismereteidet gyarapíthatod magazinokból, könyvekből, vagy interjúvolj meg a testépítésben gyakorlott felnőttet, aki akár még a példaképed is lehet azért, mert kitartó, bölcs és értelmesen űzi ezt a sportot.

Fontos lépés a nagy alakváltás előtt, hogy beszélj a szüleiddel a terveidről. A szülők általában nem örülnek gyermekük ilyen irányú elképzeléseinek, de hidd el, ha megemlíted, hogy a testépítésbe nem fér bele semmilyen, testet károsító életforma – drog- és alkoholfogyasztás –, illetve elmondod nekik, hogy ez az életstílus precizitást, kitartást és szorgalmat igényel, minden bizonnyal támogatni fognak elképzeléseid megvalósításában.

Készítsd fel a testedet az életmódváltásra! Már kamaszként ügyelj az egészséges táplálkozásra, a folyadékfogyasztásra és a kellő mennyiségű vitaminok bevitelére zöldségek és gyümölcsök formájában.

A testépítés kezdetekor már komolyabb vitaminokra is be kell ruháznod, ezért nyaranként vállalj diákmunkát, így a szüleid is látják, hogy mennyire tudatosan készülsz a felnőtt életedre, és milyen komolyak a szándékaid a testépítéssel kapcsolatban.

Ha betöltötted a 18. életévedet, akkor pedig irány az edzőterem! Kitartással, szorgalommal bármit kihozhatsz a testedből, amit kamaszként soha nem tudnál elérni, vagy csak komoly egészségügyi problémák árán.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*