Fiatal lányok edzőtermi futógépen futnak.

A szó, hogy kardio, a szívvel áll kapcsolatban, ugyanis bármilyen kardio edzés olyan gyakorlatokat foglal magába, amely a szív teljesítményét növeli. Vagyis amikor kardio edzést végzel, akkor a pulzusszámod megnövekszik és a vérkeringésed is felgyorsul. A kardio mozgásnak azonban két típusa létezik. Az egyik az olyan aerob mozgás, amelyet hosszabb ideig végzel ugyan, de gyenge vagy közepes intenzitású, és a pulzusszámodat sem fogja eget rengetően megemelni. És a van a másik, amelyet nagyobb intenzitással, de rövidebb ideig végzel, és ez periodikusan változó mozgásformákat foglal magába. Az első kategória több kutatás alapján végzett megállapítás szerint nem tesz jót az egészségnek és még zsírt sem lehet vele annyit elégetni, mint a rövidebb ideig tartó, de annál intenzívebb mozgással.

Kérdezhetnéd, hogy miért nem egészséges? Általa nagy terhelésnek vannak kitéve az ízületek, így azok sokkal hamarabb kopásnak indulnak. Emellett nem fejleszti az izomzatot, sőt akár csökkentheti is annak mennyiségét és elősegítheti a szabad gyökök kialakulását, amely köztudottan felelős lehet a daganatos megbetegedések kialakulásáért.

Ha helyesen és szabályosan szeretnéd a kardio edzést végezni, akkor mindenképpen olyan kardio mozgás mellett tedd le a voksodat, amely ciklikusan váltakozó gyakorlatokból épül fel. Ilyen például az intervall edzésforma, amely során a nagy intenzitású feladatokat pihenőszakaszok váltják fel. Az edzésnek ez a formája nem terheli meg nagymértékben a szívet, sőt még erősíti és edzi is azt, csökkenti a stresszt, emeli a tüdőkapacitásodat és jobb közérzetet is biztosít. Mindemellett fokozza az antioxidáns termelésének növekedését, fokozza a zsírégetést, felturbózza az anyagcserét, és az izomzatot is nagyon szépen erősíti és alakítja.

Milyen kardio gépeken érdemes edzeni? Megfelelő választás lehet a futógép, hiszen be tudod állítani, hogy gyalogolni, kocogni vagy éppen futni szeretnél, vagyis ciklikusan váltogathatod edzésed intenzitását. A biciklizésnél is tudsz különböző sebességfokozatokat beállítani, bár ez többnyire csak a combokat és a vádlit erősíti. Felsőtested átmozgatására alkalmas lehet az evezés, amely elsősorban a hátat, a karokat és a hasizmokat dolgoztatja meg. Az elliptikus tréner viszont mind az alsó-, mind a felsőtestet alaposan átmozgatja.

Ha már edzett vagy, akkor hetente 2-3 alkalom is elég, hogy formában maradj, de ha még csak most kezdted az edzést és még némi súlyfeleslegtől is szeretnél megszabadulni, akkor egy héten akár 4 vagy 5 alkalommal is meglátogathatod az edzőtermet.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*