Különféle bőrtípusok egymás melletti fotókon, különböző hölgyeken

Az emberek különféle bőrtípusba sorolhatók aszerint, hogy milyen a bőrük színe, fénye, tapintása. Különféle alaptípusok léteznek, száraz, normál, érzékeny, öregedő, érett vagy éppen zsíros. Viszont bőrünk típusa változik. Hogy miért? Ennek oka lehet az életkorunk, a bennünket ért környezeti hatások, az időjárás, vagyis az évszakok, de még az életmódunk is nagyban meghatározza, hogy aktuálisan milyen bőrtípussal rendelkezünk. Tehát ha egyszer a kozmetikusunk azt mondta, hogy száraz a bőrtípusunk, nem biztos, hogy ez az állítás örök érvényű marad. Sőt az sem biztos, hogy csak egyféle bőrtípussal rendelkezünk, hiszen létezik kombinált bőrtípus is.

Általában ötféle bőrtípust különböztetünk meg egymástól. A normált, a szárazat vagy dehidratáltat, az érzékenyt, az öregedő vagy a zsíros bőrt. Persze a dehidratált bőrnél sem mindegy, hogy felszíni vagy mélyrétegi vízhiányos bőrről beszélünk, de ez már komoly kozmetológiai szakértelmet kíván.

A normál bőr nagyjából azt jelenti, hogy nem száraz, de nem is zsíros, vagyis „normális”. Ennek a bőrtípusnak tompa fénye van, nem jellemző rá, hogy pattanások vagy mitesszerek vannak rajta, selymes, puha a tapintása és szép, életteli színe van. A bőr rugalmas és feszes.

A száraz bőr, mint ahogyan a nevében is benne van, száraz és igen gyakran gyulladt is, sőt a hámlás is jellemző rá. Sajnos akinek nagyon száraz a bőre, egy idő után hajlamossá válhat az ekcémára vagy a pikkelysömörre. A vízhiányos bőr petyhüdt, élettelen, fakó színű és a ráncok is hamarabb megjelennek egy ilyen típusú arcbőrön, illetve fekete mitesszerek is gyakrabban tarkítják, mint például egy zsírosabb arcbőrt. A száraz bőr esetében megkülönböztetjük a mérsékelten és a fokozottan zsírhiányos arcbőrt.

Az érzékeny bőrrel rendelkező személyek úgy érzik, mintha a bőrük mindig feszülne, húzódna. Gyakran jelennek meg vörös foltok az arcukon és sok esetben tapasztalnak égő, viszkető érzést is.

A zsíros arcbőr jellemzője, hogy a pórusok kitágulnak és gyakran jelennek meg az arc bőrén mitesszerek, pattanások. A zsíros bőrtípusnál két további altípus létezik, vagyis a korpás szeborreás és az olajos szeborreás bőrtípus. A korpás szeborreás bőr színtelen, fakó, zsíros tapintású, de mégis korpaszerűen hámlik. Annak ellenére, hogy az arcbőr alapvetően zsíros, mégis gyakran húzódik és feszül. Az arc egyik jellemzője a mitesszerek, amelyek gyakran gyulladtak. Az olajos szebboreás bőrnél az arc olajos tapintású, fénylik, pattanások és mitesszerek tarkítják. A bőr néha életteli, máskor sápadt, fakó. Az évszakok alapján is változhat a bőr állapota.

Az érett, öregedő bőr elsődleges kialakulásának az oka egyértelműen maga az öregedési folyamat, amely ellen nem sok mindent tehetünk. Viszont vannak olyan tényezők – dohányzás, környezeti ártalmak, kevés folyadékfogyasztás, helytelen életmód, stressz stb –, amelyek ellen mi magunk is tehetünk, így akadályozva meg bőrünk idő előtti öregedését. Az idősödő bőrre jellemző, hogy száraz, petyhüdt, rugalmatlan. Emellett megjelenik a toka, a szem alatti táska, a szemhéjak is lógnak, megereszkednek. Az idős bőr elvékonyodik és sápadttá, élettelenné válik. Az arcbőrön egyre több és egyre mélyebben ülő ráncok jelennek meg.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*