Hajnali 3 órakor ébren fekszik ágyában egy nő, éjjeliszekrényén az ébresztőóra.

Az egészséges, jó éjszakai alvást sok minden megakadályozhatja. Az alváshiány, az alvási problémák vagy a nem megfelelő alvási szokások rossz hatással vannak az egészségi állapotra, kimerültté, fáradttá tehetnek bennünket, ami miatt a munkahelyen képtelenek vagyunk koncentrálni és jól teljesíteni. A kialvatlanság stresszt okoz, de még állandó súlyproblémákkal is küzdhetünk. Mielőtt túlságosan komollyá válna a helyzet, olvasd el az alábbiakat, amelyből könnyedén rájöhetsz, hogy alvási problémákkal küzdesz, vagy nincsenek ilyen gondjaid. Amennyiben nehezen tudsz csak elaludni, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni vagy az alvási szokásaidon módosítani, hiszen hosszút ávon nagyon komoly hatásai lehetnek az alváshiánynak.

Azért nem alszol rendesen, mert eleve azon aggódsz, hogy nem tudsz aludni? Ha erre programozod be az agyad, ez okozhat álmatlanságot. Ha amiatt idegeskedsz, és azzal ingerled magad lefekvés után, hogy úgysem fogsz tudni elaludni, akkor heveredj le  a kanapéra és olvass elalvás előtt.

Lefekvés előtt még sokat tévézel? Ez a legrosszabb, amit csak tehetsz. Nemhiába igazolják kutatások, hogy a hálószobának a nyugalom szigetének kellene lennie. Jobb, ha a tévédet kiköltözteted a nappaliba, de tegyél így a számítógéppel, a laptoppal, az okostelefonoddal is, és az ágyban már tilos munkával is foglalkozni.

Mi lehet a lefekvés előtti ideális rutin? Nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is szüksége van rutintevékenységre lefekvés előtt. Az, hogy kinek, mi válik be, ki kell tapasztalnia. Valaki lefekvés előtt szobabiciklizik egy keveset, más egy nyugtató fürdőt vesz, megint más egy csésze forró kakaóra vagy kamillateára esküszik. Találd meg a neked legmegfelelőbbet, hogy minél pihentetőbb legyen aztán az alvásod.

Szükséged van egy jó matracra? Sok esetben a nem megfelelő ágy, illetve matrac az oka az álmatlanságnak. Egy jó matrac csodákat tesz az emberi testtel, ellazítja az izmokat és elősegíti a pihentető, regeneráló alvást is.

Mennyi idő alatt merülsz mély álomba? Nem kell megijedni, ez tizenöt perctől egészen egy óráig is terjedhet. Ha azonban ennél több időt forgolódsz az ágyban és a vége mindig az, hogy bekapcsolod a tévét vagy indokolatlanul a mosdóba, esetleg a konyhába jársz vizet inni, akkor itt az ideje, hogy változtass az alvási szokásaidon. Mert hiába fekszel le este kilenc órakor, ha még tizenegykor ébren vagy. Másnap ugyanolyan fáradt és kimerült leszel, mint az, aki éjfélkor vagy annál később bújt ágyba.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*