Müzli tetején banánkarikák és diódarabkák.

Nemcsak a testépítőknek, hanem mindenkinek, aki rendszeresen edzi a testét meg kell tanulnia, hogy mikor és milyen ételeket fogyasszon. Ha kihagyod edzés előtt az étkezést, biztos, hogy nem fogsz jól teljesíteni. Az sem mindegy azonban, hogy milyen táplálékot veszel magadhoz, mielőtt elkezded a hatalmas súlyokat emelgetni. Az biztos, hogy a szaftos, nehéz, fűszeres ételek nem jöhetnek szóba, és fontos, hogy a választott étel tápértéke alacsony legyen.

De miért kell olyan nagy hangsúlyt helyezni a testedzés előtti táplálkozásra? Ahhoz, hogy izmaid hatékonyan legyenek képesek dolgozni, tápanyagokra van szükségük, illetve amikor a konditeremben izzasztó gyakorlatokat végzel, akkor kalóriát éget a szervezeted, tehát az sem mindegy, hogy a táplálékaidnak milyen a minősége.

Először is edzés előtt szükséged lesz valamilyen fehérjére. Mely fehérjék a megfelelőek? Ez lehet pulyka, csirke, hal vagy éppen tojás. Ugyanennyire fontosak az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok is. Glikémiás indexe főleg a szénhidrátot tartalmazó táplálékoknak van. A szervezet a szénhidrátokat kevés kivétellel szőlőcukorrá alakítja. Alacsony glikémiás értéket tartalmazó élelmiszerek: gyümölcsök, joghurt, kefir, paradicsom, paprika, retek, mogyoró, dió, lencse, bab. És alacsony glikémiás indexű szénhidrátok: barnarizs, durumlisztből készült tészták, édesburgonya vagy zabpehely.

Tehát edzés előtt a legjobb, ha csak kevés fehérjét és szénhidrátot veszel magadhoz. A fehérje, a zsírokkal egyetemben – ha nem is hasonló mértékben – meglehetősen nagy terhet jelent a gyomor számára, míg a szénhidrát nem jelent problémát, mivel igen hamar elkezd emésztődni. Zsír fogyasztása éppen ezért nem javasolt testedzés előtt, míg a másik kettőt nyugodtan eheted, csak arra ügyelj, hogy több legyen a szénhidrátbevitel és körülbelül fele annyi adag legyen az elfogyasztott fehérjeadag.

A zsíros, fűszeres ételek tehát edzés előtt mindenképpen tiltólistára kerülnek, viszont az sem mindegy, hogy a másik kétféle táplálékot mikor veszed magadhoz. A legjobb, ha edzés előtt 1,5-2 órával mindenképpen eszel, hogy ne az edzőteremben kelljen az emésztés kellemetlenségeivel számolnod.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*