Nagy adag steak grillezve, mellette sült zöldségek.

A testépítő edzés egyik legfontosabb része a maximális eredmény elérése érdekében a megfelelő étrend. A táplálék nemcsak az edzéshez szükséges energiával látja el a szervezetet, hanem az egészség megóvásához nélkülözhetetlen tápanyagokkal is.

A megfelelő étrend fehérjére épül. Nélkülözhetetlen az izmok fejlődéséhez, a zsírégetéshez és a szövetek, szervek karbantartásához. Teljes testtömegedhez mérten kilónként fél gramm fehérjét fogyassz, rendszeres testépítés esetén naponta 0,75 grammot. Kiváló fehérjeforrás a hús, a hal és a tej.

A szénhidrátok is a megfelelő étrend fontos részét képezik, hiszen a szervezet a belőlük származó energiát használja fel az aktív testmozgás során. Fontos, hogy sok komplex szénhidrátot, keményítőt és élelmi rostot fogyassz. Megtalálhatók tésztafélékben, barna rizsben, burgonyában és teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruban.

Akár hiszed, akár nem, a megfelelő zsírokat is be kell építeni az étrendbe. Szervezetünk megfelelő és hatékony működéséhez elengedhetetlenek, energiát biztosítanak, és a szervezetben lejátszódó folyamatok többségét szabályozzák.

Nem mindegy azonban, hogy jó vagy rossz zsírokat fogyasztasz. A telítetlen zsírok, például az olíva és a lenmagolaj minősülnek jó zsíroknak. Szobahőmérsékleten általában cseppfolyós halmazállapotúak. A telített zsírok eltömítik a vérereket és egészségi problémákat okozhatnak, ezért kerülni kell őket, amennyire csak lehet. Közéjük tartozik a vaj és az állati zsír (faggyú). Szobahőmérsékleten általában szilárd halmazállapotúak.

Rendkívül fontosak továbbá az élelmi rostok, amelyek elősegítik a salakanyagok szervezetből történő kiürítését, és így nagymértékben hozzájárulnak a súlycsökkenéshez. A teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, a diófélék és a különböző magvak rostban mind gazdagok.

Természetesen fontos a zöldség- és a gyümölcsfogyasztás is. A gyümölcs visszatartja a vizet, és több cukrot tartalmazhat, mint amennyire szükség van, ezért mértékkel kell fogyasztani. A zöldségfélék azonban a szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen vitaminokat és tápanyagokat tartalmaznak, ezért nagy mennyiségben fogyaszthatók.

A testépítéshez kiegyensúlyozott és tápanyagban gazdag étrend szükséges. Reggel fogyaszd a fehérjéket és a szénhidrátokat. Napi három bőséges fogás helyett 5-6 kisebb adag étel fogyasztása ajánlott. A megfelelő étrend elengedhetetlen a testépítéshez, figyeld meg, mire van szüksége a szervezetednek, és fogyaszd azokat rendszeresen.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*