Edzőteremben emel súlyokat egy testépítő.

A súlyemelést egészséges edzésprogramként említik, hiszen ezzel izomtömeget tudunk építeni, miközben megszüntetjük a zsíros lerakódásokat. Azonban a testmozgásnak nem csupán külső, hanem belső hatásai is vannak. Az edzés, különösen a kardioedzés és a súlyemelés hatással van az immunrendszerre.

Egy kutatásba embereket vontak be. Fiatalokat és idősebbeket egyaránt. A vizsgálat 12 héten keresztül zajlott. A tudósok azt vizsgálták, hogy a súlyemelésnek van-e egyáltalán hatása az immunrendszerre, azaz erősíti-e azt. A vizsgálat befejeztével arra a következtetésre jutottak, hogy az intenzív súlyemelés igenis pozitívan hat az immunrendszer működésére, amely így hatékonyabban képes felvenni a harcot a kórokozókkal és a fertőzésekkel szemben.

A méréskeltebb edzés azonban sokkal hatásosabb volt, hiszen ez nem terheli meg úgy a szervezetet, így a stressz leküzdése is sokkal könnyebben megy, mint az intenzívebb edzéssel, ami jobban igénybe veszi a szervezetet. A stressz leküzdése lehetővé teszi, hogy a szervezet több fehérvérsejtet termeljen, amely köztudott, hogy nagyon hatékony lehet a fertőzésekkel szembeni harcban. Márpedig ez igen lényeges, hiszen stresszes időszakban az immunrendszer nem képes olyan intenzitással dolgozni és harcolni a betolakodókkal szemben, mint akkor, amikor nem vagyunk feszültek, hanem boldogok vagyunk.

A könnyű testmozgás nincs olyan jó hatással az immunrendszerre. Ilyenkor hosszú távon nem mentesülünk a stressztől és annak következményeitől. A szervezetünknek az immunrendszer hatékony működése szempontjából leginkább mérsékeltebb edzésre van szükséges, legyen szó súlyemelésről vagy másmilyen jellegű edzésről.

Nyilván nem mindenkinek való a súlyemelés. Mielőtt bárki is belevágna, konzultáljon személyi edzővel. Bizonyos betegségek sem teszik lehetővé a nehéz súlyok emelgetését. Az edzőteremben mindig legyél nagyon óvatos, hiszen a nehéz súlyok emelgetése veszélyeket is hordoz magában és súlyos sérüléseket lehet elszenvedni, ha nem vagy kellőképpen figyelmes és nem tartod be a szabályokat. Ahhoz, hogy megerősítsd az immunrendszered, nem feltétlenül kell nehéz súlyokat emelgetni. Az immunrendszer megerősítésének számtalan egyéb módja is létezik.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*