Két türkiz csészében kávé, mellette csokis sütemények és kávészemek.

A stressz és a táplálkozás sokszor kéz a kézben jár. Mit is jelent ez? Amikor stresszesek vagyunk, tudjuk, hogy milyen ételekhez forduljunk, amelyek maximálisan képesek megnyugtatni bennünket. Ez nem minden esetben jelent rosszat, azonban itt is, mint minden másra az életben, a mértékletességre kell helyezni a hangsúlyt. Azonban a legjobb lenne a feszült helyzetekben is egészségesen étkezni, hiszen a helyes táplálkozás segítséget nyújt, hogy eredményesebben fel tudjunk készülni a kihívásokra.

Ha stresszesek vagyunk, a szervezetünkben adrenalin termelődik. Ez ugyan energiát ad, de a vércukorszintünk ingadozni fog. Ahhoz, hogy ez megszűnjön, valamit ennünk kell. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, hiszen egyes táplálékok csak még jobban megemelik szervezetünk stresszhormonjainak a szintjét, és még ha ez nem lenne elég, az emésztésünkre is negatívan hatnak. A stressz önmagában is generálhat rossz emésztést, de egyes italok, például a koffeinben gazdag kávé vagy az alkohol is befolyással van szervezetünk stresszhormonszintjére.

Megfelelő étrend követésével csökkentheted a stressz negatív hatásait és elkerülheted az emésztési problémákat, így megóvhatod az egészségedet.

Mit tehetsz, hogy a stressz ne keserítse meg az életedet? Étkezz nyugodtan és nyugodt körülmények között. Az ételt mindig alaposan rágd meg, mert így nemcsak az étkezést, hanem a táplálékok ízét is maximálisan kiélvezheted.

A puffadás nagyon kellemetlen és már önmagában ez is okozhat stresszes állapotot. A búzából készült termékek és a tejtermékek okozhatnak puffadást. Ha nem tudod, hogy nálad mi okozza a problémát, próbáld ezeket az ételeket legalább egy hétig mellőzni, hogy megnézd, ezek elhagyása enyhít-e a gondjaidon.

A kávéban lévő koffein még inkább elősegíti a stresszhormonok termelődését, amely nemcsak dehidratáltságot, hanem akár még álmatlanságot is okozhat, amely megakadályozza, hogy hatékonyan tudd kezelni a stresszt. Számos koffeinmentes alternatíva létezik, ha teheted, próbáld ki ezeket.

A nőket érő hormonális változások és a stresszhelyzetek nagy veszélyt jelentenek, hiszen ezekben az időszakokban többször nyúlunk egészségtelen ételekhez, mint amennyiszer ez indokolt volna. Pedig jó volna ellenállni, hiszen ezek még inkább stresszessé tehetnek bennünket. Ha rád tör az éhség, kapj be valamilyen egészséges nassolnivalót, így biztos lehetsz benne, hogy a stressz is hamarosan elkerül majd.

Bár az agynak glükózra van ahhoz szüksége, hogy hatékonyan tudjon működni, azonban a cukros ételek vércukorszint-ingadozást okoznak, ami álmosságot és letargikus hangulatot generálhat. Emiatt még több édességet fogsz majd majszolni, ami egy ördögi kört indít el, amiből nincs kiszállás. Ezért jobban teszed, ha az édességek és cukros ételek fogyasztását a minimálisra csökkented.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*