Túlsúlyos ember haskörtérfogatát méri az orvosa.

Ma sokan szenvednek elhízástól és sokan nincsenek is tisztában a súlytöbblet egészségre gyakorolt negatív hatásaival. Nagyjából mindenki tudja, hogy a magasságához és az életkorához milyen testsúly az ideális. Azt mindenki észreveszi saját magán, ha felszedett néhány kilót, vagy már az elhízott kategóriába tartozik, hiszen ennek szemmel is jól látható jelei vannak. Hiszen ha felszedünk néhány plusz kilót, akkor már nem jönnek ránk a régebbi ruháink, vagy már túlságosan is feszülnek rajtunk ezek a ruhadarabok. De észrevesszük azt is, hogy egyre több zsírpárna szaporodott fel a popsinkon, a hasunkon vagy éppen a végtagjainkon. Valaki abból tudja, hogy hízott, hogy a tokája kissé megereszkedett. A nőket leginkább a menopauza utáni időszakban fenyegeti az elhízás, hiszen ilyenkor lecsökken az ösztrogénszint, illetve a zsírpárnák is felszaporodnak, legfőképpen a has tájékán, amely jelentősen megnöveli a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát.

Az elhízott személyek jóval intenzívebben izzadnak és gyakran küszködnek légszomjjal is. A jelentős súlytöbblet miatt pedig gyakran éreznek fájdalmat a csípőjükben, illetve a térdükben. Az elhízás nemcsak esztétikailag jelent gondot, hanem nagyon sokféle egészségügyi problémát hordoz magában.

Az elhízás szövődményei lehetnek az érelmeszesedés, a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. A koszorúér-betegségek is fenyegetik az elhízott személyeket, ilyen lehet a szívinfarktus vagy az angina pectoris. A súlyfelesleggel küzdő személyeknél előfordulhat érelzáródás, amely végtagelhalást, trombózist, embóliát, lábszárfekélyt és egyéb egészségügyi problémákat generálhat. Az elhízott személyeknek nagyobb esélyük van agyi érbetegségekre, mint például agytrombózis, agyembólia vagy éppen agyvérzés.

Az elhízott személyek gyakran szenvednek köszvénytől és artrózistól, amely az ízületek porckopásos betegsége. Gyakran gyötrik őket epehólyag-betegségek, ez lehet epehólyag-gyulladás, de az epehólyagrák sem ritka. Aki súlyfelesleget cipel magán, gyakran szenved alvási légzéskimaradástól, vagyis alvási apnoétól. Ha valakinek alvás során akadozik vagy kimarad a légzése, ez szívelégtelenséghez, stroke-hoz vagy színinfarktushoz is vezethet.

Kutatások igazolják, hogy az elhízás és a daganatos megbetegedések között összefüggés van. Férfiaknál elsősorban a prosztata- és a végbélrák, míg nőknél a méhtestrák, az epehólyagrák, az emlőrák és a vastagbélrák kockázata nő meg jelentősen.

Az egészségügyi rizikótényezők tehát meglehetősen magasak, emellett sok elhízott ember szenved a magánytól, és az önértékelési problémák sem gyakoriak. Sokan lesznek depressziósak, és a statisztika azt mutatja, hogy körükben sokan követnek el öngyilkosságot is. Ha szeretnél megszabadulni a súlyfeleslegedtől, mindenképpen kérj orvosi segítséget, aki hasznos tanácsokkal tud ellátni akár az étrenddel, akár a testmozgással kapcsolatban, nem utolsó sorban pedig nyomon tudja követni az egészségi állapotodat és lelkileg is segíteni tud, ha éppen erre van szükséged.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*