Rózsaszínű centivel derekát méri egy fiatal nő.

Biztos te is jártál már úgy, hogy belevetetted magad egy éppen aktuális és trendi fogyókúrás programba. Mivel nap mint nap láttad az eredményt, vagyis lassacskán, de elkezdtek olvadozni rólad a kilók, a tested egyre formásabb és karcsúbb lett, ezért nem adtad fel, és kitartóan küzdöttél a célod elérése érdekében. Aztán egy nap történt valami, és attól a pillanattól kezdve egyetlen dekagrammtól sem tudtál megszabadulni, pedig mindent úgy csináltál, ahogy eddig is. Valószínűleg sokat morfondíroztál azon, hogy mi lehet az oka annak, hogy leadtál X kilót, és onnantól kezdve semmiféle pozitív változás nem történt.

Ha túl sokat edzel, annak lehet következménye, hogy a fogyókúrád stagnáló szakaszba lép és a szervezeted nem fog elegendő kalóriát elégetni. Mi lehet ebben az esetben a megoldás? Vegyél vissza az edzés intenzitásából és néhány napig pihenj, hagyj elegendő időt a testednek és a szellemednek a regenerációra.

A fogyókúrázóknál előfordul, hogy diétájuk során szervezetük nem pusztán zsírt fog égetni, hanem az izomzatuk is jelentősen megcsappan. A fogyás aztán stagnálni fog, hiszen az anyagcsere is lelassul. Mit tehetsz? Fontos, hogy a lehető legegészségesebben táplálkozz, hogy szervezeted elegendő ásványi anyaghoz, vitaminhoz és fehérjéhez juthasson. Az is lehet, hogy más mozgásforma után kell majd nézned, amely zsírt éget, de emellett az izomzatodat is fejleszti.

A szervezetünk úgy működik, hogy ha kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, akkor ezt vészjelként értékeli, tehát nem fog annyi energiát felhasználni, ezzel óv bennünket. Furán fog hangzani, de ha még fogyni szeretnél, akkor jobb, ha egy kis cselhez folyamodsz. Ne fogyassz mindennap ugyanannyi kalóriát, egyik nap ehetsz egy kicsit többet, hogy az anyagcseréd egy kicsit felpörögjön, és ezzel ismét megszabadulhatsz némi súlyfeleslegtől. A koplalást tényleg felejtsd el, mert ezzel a szervezeted csak gyors ütemben elkezd raktározni, mert azt képzeli, hogy elérkeztek a szűkös idők, és oltalmazni, védelmezni szükséges téged.

Amikor belevágtál a fogyókúrába, talán azért is volt sokkal látványosabb a súlyveszteséged, mert a mozgásforma, amelyet választottál még ismeretlen volt a tested számára. Aztán a hetek és a hónapok múlásával szervezeted hozzászokott a fokozott terheléshez és a választott sport már nem jelent kihívást a számára, vagyis könnyedén végre tudod hajtani a gyakorlatokat és a tested nem éget már el annyi kalóriát, hogy látványos eredményeket tudj produkálni. Éppen ezért lényeges, hogy valamilyen másfajta sportolási formát válassz, vagy a megszokott mozgásforma időtartamát és intenzitását növeld. Ha már nem elég 30 perces futás, akkor ezúttal kocogj 40 vagy 50 percet egyhuzamban.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*