Spenótlevelek egy kisebb tányéron.

Léteznek olyan „táplálékok”, amelyeket jobb elkerülni, vagy legalábbis nem ajánlatos azokat nagyobb mennyiségben fogyasztani. Sőt, egyes személyek érzékenyek is lehetnek ezekre, így nekik nagyon oda kell figyelniük egy-egy táplálék összetételére.

A fitinsav

A fitátok megnehezítik vagy megakadályozzák egyes tápanyagok felszívódását, például a magnéziumét, a cinkét, a vasét és a kalciumét. A fitátok megtalálhatók a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a diófélékben, a magvakban, a szójababban. A fitátok gátolják az emésztőenzimek – pepszin, tripszin és amiláz – megfelelő működését. Az amiláz a keményítő lebontásában vesz részt, a tripszin és a pepszin pedig a fehérjék lebontásában vállal aktív szerepet. Amennyiben ezek az enzimek nem termelődnek kellő mennyiségben, úgy a bevitt tápanyagok nem hasznosulnak megfelelően, ez pedig azért veszélyes, mert így különféle egészségügyi problémákkal kell szembenéznünk.

A lektinek

A lektinek fehérjék. A lektinek gondot okoznak az emésztőrendszer működésében, mivel elősegítik a bél áteresztőképességének a kialakulását. Ez pedig elősegíti a szivárgóbél-szindróma kialakulását. Mi tartalmaz lektint? Többek között a hüvelyesek, a magvak, a búza, a bab, a quiona, a paradicsom, a borsó, a mogyoró, a padlizsán. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem szabad ezeket a táplálékokat fogyasztunk, viszont mint mindennel, ezekkel is mértéket kell tartanunk.

Ha túl sok lektinben gazdag ételt fogyasztunk, akkor különféle tünetekkel kell számolnunk. Ilyen az agyi köd, a gyulladás, a migrén, az ízületi fés gyomorájdalmak. Sokan érzékenyek a lektinre, főleg az autoimmun betegségben szenvedő személyek.

Oxalátok

Oxalátokat vagy oxálsavat a spenót és a kelkáposzta tartalmaz nagy mennyiségben, de megtalálható még a mángoldban, a brokkoliban vagy a retekben. Hangsúlyozom, ezek a táplálékok nagyon egészségesek, csak akkor van a gond, ha mondjuk naponta öt turmixitalt is elfogyasztunk ezeknek a táplálékoknak a hozzáadásával.

Az oxálsav elősegíti a vesekőképződést. Azok, akik érzékenyek az oxálsavra, a következő tüneteket tapasztalhatják meg: égő érzés a szemben, a fülben és a torokban. Nagy mennyiségben fogyaszthatva okozhat még hasi fájdalmat, izomgyengeséget, hányingert és hasmenést.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*