Sportos alkatú fiatal férfi rövidnadrágban, sárga atlétában fut.

Edzés közben az agy boldogsághormonként is ismert endorfint termel, mely eufórikus élményt is képes kiváltani. Bizonyos vegyi anyagok fogyasztása is endorfintermelést vált ki, ezért okoznak könnyen függőséget.

Az endorfin csökkenti a fájdalomérzetet is a testben, de ha elmúlik a hatása, idegessé válhat az ember, és akkor tér vissza a jókedv, ha újra aktívan mozgunk. Van, aki túlzásba viszi ezért a mozgást, és nem figyel teste egyéb jelzéseire, amelyek megálljt parancsolnak.

A mániákusan sportolók általában attól tartanak, hogy negatív fordulatot hoz, ha kihagynak egy-egy edzést. Legtöbbször depressziósak, aggodalmaskodók, zavartak és elégedetlenek önmagukkal, ha éppen nincs idejük vagy lehetőségük edzeni.

Fájdalom és kellemetlenség

Mind a testre, mind az elmére káros a túlzásba vitt testmozgás. Fitt és egészséges lehetsz a rendszeres edzéstől, de komoly kárt is okozhat, ha túllősz a célon. Izomsérülés, oszteoartritisz és szívzavar lehet a folyamatosan túlzásba vitt edzés következménye. A testnek is megvannak a maga korlátai, ha folyamatosan feszegeted ezeket a korlátokat, csak kárt teszel magadban.

Általában az újoncokra jellemző, hogy megszállottak módjára edzenek. A célok elérésének reményében sokan lépik át a határokat. Túlzott testmozgás esetén először a túlterheltség, majd a kimerültség jelei látszanak. Ne feledd, nemcsak az izmok vannak veszélyben, hanem a csontok is! Sokan addig hajszolják magukat, míg végül ínhüvelygyulladást vagy fáradásos törést, majd maradandó károsodást szenvednek azzal, ha ilyen állapotban a pihenést is megtagadják maguktól.

A reggeli séta sem teljesen kockázatmentes, ezt sem szabad túlzásba vinni, mert oszteoartritisz lehet az eredménye. Gyaloglás közben is megküzdünk a gravitációval. Eközben erősödnek izmaink, de térdízületeink sérülnek is. Általában térdproblémákkal küzd az, aki naponta több mint egy órát gyalogol. A futás sem tesz jót a térdeknek, ahogy a túl sok felülés sem. Lényeg, hogy testmozgás tekintetében is fontos a mértékletesség.

Mindig fokozatosan terhelj, és több gyakorlatot vagy edzésformát kombinálj, hogy elkerüld a sérüléseket. A mániákus sportolók általában megfeledkeznek erről az aranyszabályról. Ugyanazt az edzésformát választják nap mint nap, és ezzel növelik a sérülések és a maradandó károsodások kockázatát.

Gondolkodj helyesen!

Soha ne eddz a végkimerülésig! Hetente legfeljebb 4-5 alkalommal napi 45-60 perc edzés normális. Akkor eredményes az edzés, ha utána frissnek és energikusnak érzed magad. Minden héten tarts legalább egy nap szünetet, hogy a tested pihenhessen és regenerálódhasson.

Csakis a Te hozzáállásodon múlik, hogy az elvárásoknak megfelelően egészséges életet tudsz-e élni a rendszeres edzésnek köszönhetően. Ha hiúságból sportolsz és túlzásba viszed, mert állandóan a mérleget figyeled, az egésznek nincs értelme.

Ha fokozatosan terhelsz, és nem viszed túlzásba, egészséges és fitt leszel. Az edzés sok örömet okoz, és a kikapcsolódás egyik leghatékonyabb módja, csak ne erőltesd meg magad. Lassú kezdés, fokozatos terhelés, ezek a kulcsszavak. Megelőzheted a sérüléseket és megőrizheted egészségedet, ha észben tartod ezeket.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*