Futóedzés kellékei: sportruha, futócipő, telefon tartóval, fülhallgató, kék és sárga izotóniás sportitalok.

Bizonyára benned is sokszor felmerült már a kérdés, hogy egyél-e, és ha igen, akkor mit egyél futás előtt és mit csinálj, ha edzés közben kezd el korogni a gyomrod. Igen ehetsz, csak az nem mindegy, hogy mikor milyen ételt veszel magadhoz. Edzés előtt fogyassz szénhidrátot, és ha edzés közben is bekapnál valamit, abban az esetben is a szénhidrátokhoz nyúlj. Viszont edzés után elsősorban fehérjét fogyassz.

Közvetlenül futás előtt a szénhidrátok biztosítják számodra a legtöbb energiát, amelyre az edzésed során szükséged is lesz. Jó tehát, ha a glikogénraktáraid telítve vannak, mielőtt nekikezdesz a futásnak. Persze ha nem vagy éhes futás előtt, akkor ne erőltesd, viszont ha mégis enni szeretnél, azt az edzés előtt két vagy három órával tedd. Ebben az esetben olyan ételt vagy italt válassz, amelynek magas a glikémiás indexe. Ez lehet valamilyen sportital, vagy valamilyen – sportolók részére készült – müzliszelet. Ha nem vagy éhes, vagy csak kevés idő telt el az ebéded és az edzés között, akkor legyen nálad legalább valamilyen sportital, hiszen edzés közben ezt nyugodtan ihatod. Ha éhesen állsz neki edzeni, leeshet a vércukorszinted, illetve előfordulhat az is, hogy végigcsinálod minden gond nélkül az edzésedet, de hazatérve nagy lakomát csapsz, amely lássuk be, nem a legjobb megoldás, hiszen nem azért küzdesz, hogy percek alatt romba döntsd az addig elért eredményeidet. Edzés közben is ehetsz, de nem mindegy, hogy mit veszel magadhoz. Ha nem akarod, hogy futás közben leessen a vércukorszinted, akkor valamilyen szénhidrát mindig legyen nálad.

Futás után egyél fehérjét, hiszen ez utóbbi az izmok teljes körű regenerációját segíti elő. Ilyenkor kell pótolni a szervezet folyadékigényét, bár jól teszed, ha edzés közben is iszol mindig egy keveset. Ha teheted, szedj különféle vitaminokat, és részesítsd előnyben az egészséges táplálkozást, hiszen szervezetednek nagyon sok vitaminra és ásványi anyagra van szüksége, ha rendszeresen edzel. Ezeket viszont a legjobb természetes forrásokból pótolva bevinni a szervezetedbe.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*