Egy fiatal férfi testén keresztül az elhízás folyamatának bemutatása 4 lépésben.

A mai kor embere szeretne megfelelni az elvárásoknak és az ideáloknak, mégsem képes ezeknek maradéktalanul eleget tenni. A magazinokból és a televízióból is folyamatosan karcsú, darázsderekú nők és keskeny csípőjű, izmos férfiak mosolyognak ránk félszegen. A reklámokban soha nem lehet látni molett nőket és férfiakat, és ez akár folyamatos frusztrációt válthat ki azokból, aki szeretnének megszabadulni fölösleges kilóiktól, de mégsem tudnak. Igazából az sem jó, ha azt hitetik el az emberiséggel, hogy csak vékonyan tudsz érvényesülni, de az sem jelenthet megoldást, ha csak legyintünk a hasunkon terpeszkedő úszógumi láttán és semmit sem teszünk ellene. Amikor elhatározod, hogy szeretnél ledobni pár kilót, csakis az lebegjen a szemeid előtt, hogy önmagadért és az egészségedért teszed, nem pedig azért, hogy jobban szeressenek, hamarabb elfogadjanak, hogy sikeresebb legyél, és még sorolhatnám.

Az elhízásnak rengeteg oka lehet. Szakemberek genetikai, környezeti és pszichés faktorokat, illetve szervi rendellenességeket sorolnak fel indokként.

A genetika valóban hajlamosít az elhízásra, az ez irányú kutatások viszont elsősorban azt igazolták, hogy a családi minták a meghatározóak. Amennyiben a gyermek azt látja a szüleitől, hogy korlátlanul mindenfélét összeesznek és fittyet hánynak az egészséges életmódra, akkor felnőve a gyermek sem fog foglalkozni a vonalaival. A másik probléma a csecsemőkorig nyúlik vissza. Sok szülő, nagyszülő azt gondolja, hogy a kisbaba rosszkedvét táplálékkal kell orvosolni. A gyermek pedig azt szokja meg, hogy az evés majd enyhíti a lelki nyavalyáit vagy egyéb, mentális eredetű gondjait.

A termetes testalkatért a környezeti tényezők is hibáztathatók. Ebbe sok minden beletartozhat. Itt is fontos, hogy milyen mintát lát a gyermek családtagjaitól, de még felnőttként is nagyon meghatározóak a baráti vagy munkahelyi társaság evési szokásai.

A lelki tényezők mögött szerepelhet a stressz. Stressz hatására a kortizol nevű stresszhormon mennyisége megnövekszik és a vércukorszint hirtelen megemelkedik, majd lecsökken, ami éhségérzetet vált ki. A gyakori hangulatingadozás, az önértékelési problémák, az indulatok helytelen kezelése, az unalom vagy a rosszkedv is okolható a túlsúly kialakulásáért.

Vannak betegségek, amelyek szintén hajlamosítanak az elhízásra. Ilyen lehet a pajzsmirigy-elégtelenség, a bulimia, egyes központi idegrendszeri megbetegedések, a policisztás ovárium szindróma, az inzulint termelő daganat vagy a nemi szervek fejletlenségével járó rendellenességek.

A duciság hátterében a kevés alvás is állhat, hiszen ilyenkor szervezetünk hormonháztartása megváltozik. A hormonok étvágyunkra és anyagcserénkre is hatást gyakorolnak. A kevés alvás következtében az éhségérzetet fokozó ghrelin hormon szintje megemelkedik.

Az elhízás egy krónikus betegség, amelyet kezelni szükséges, hogy elkerüld a jövőbeni betegségeket és szövődményeket. Különböző diéták, fogyókúrák alkalmazásával és orvosi segítséggel meg lehet szabadulni a fölösleges zsírpárnáktól. Egy dolog viszont nagyon fontos, ha egyszer elkezdtél a helyes úton járni, tehát életmódot váltottál, helyesen kezdtél el táplálkozni és mellette még mozogsz is, soha ne add fel új életformádat, mert csak ebben az esetben garantált, hogy a ledobott kilók nem kúsznak ismételten vissza rád.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*