Gerince alsó szakaszát fájlalja egy fiatal nő.

A gerinc és a hát védelmét csak az aktív és egészséges életmóddal vagyunk képesek biztosítani. Az egészséges életmód abban segít, hogy megerősödnek a hát izmai és a hát fájdalma is megszűnhet, ami gyakran fenyegeti ma már nemcsak idősebb, hanem a fiatalabb korosztályt is.

A gerinc védelme és erejének növelése elengedhetetlen az aktív és egészséges élethez. A gerinc rugalmasságot, mobilitást, mozgékonyságot és erőt ad minden embernek. A hát egészségi állapotát sok minden meghatározhatja, de mi is nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy minél tovább megőrizzük annak egészségét.

Különböző kisebb-nagyobb betegségek, ficamok, sérülések, balesetek, traumatikus események okozhatnak hátfájást, de maga az öregedési folyamat is elősegíti ennek a testrésznek a fájdalmát. Szerencsére azonban léteznek olyan módszerek, amelyek segítenek a hát izmainak megerősítésében, így nemcsak jó tartást biztosítanak, de még a fájdalmaktól is megszabadíthatnak bennünket.

A rendszeres nyújtás az egyik legjobb módja a hát fájdalmának megszüntetésére. Nemcsak sportolás után érdemes a hát izmait megnyújtani, hanem mindenkinek, de legfőképpen azoknak a személyeknek, akik ülőmunkát végeznek. A nyújtás fokozza a véráramlást a sejtekben és a szövetekben, így a fájdalom is csökkenhet, illetve akár meg is szűnhet.

A megfelelő fekvőhely is nagyon fontos. Lényeges, hogy a hát egész éjjel kényelmes pozitúrában legyen, ehhez azonban megfelelő ágy és matrac szükséges. Akkor alszol jól, ha minél kisebb terhelés van a hátadon. Ennek érdekében nagyon lényeges az is, hogy a fej és a nyak is meg legyen támasztva egy kényelmes párnával. A test akkor tud a legjobban regenerálódni, ha éjszaka nincs tele a gyomrod, mert akkor a szervezet nem az étel emésztésével, hanem a kisebb, apróbb hibák javításával tud foglalkozni.

A hátfájásra nagyon jó a hideg- vagy a melegterápia, hiszen fmindkettő ájdalomcsillapító hatással rendelkezik. Ez a terápia enyhíti a napi fáradtságot és a stresszt. Alkalmazz hideg-meleg zuhanyt a hátadon, a derekadon, mert ez növeli a vér áramlását, csökkenti a feszültséget, így a sérüléseket is könnyebben elkerülheted.

A masszázs is nagyon hasznos lehet, hiszen ezzel eltűnik a merevség az izmaidból és még feszültséget is csökkent.

A kapszaicint tartalmazó krémek pedig gyulladást csökkentenek. Amellett, hogy a fájdalmat is enyhítik, még nyugtatólag is hatnak.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*