Két bögre szív alakú szája találkozik egymással.

A mononukleózis (mononucleosis infectiosa) nyál útján, vagyis leggyakrabban csókolózás útján terjed, talán ezért is ragasztották rá a csókbetegség nevet. Felfedezője nyomán nevezik még Pfeiffer-féle mirigyláznak is. A csókbetegséget az Epstein–Barr nevű vírus okozza.

A betegség elsősorban a tinédzserekre és a fiatal felnőttekre jelent nagyobb veszélyt. Nemcsak azért, mert ők közvetlenebbek és hamarabb ismerkednek – amelybe a csók is belefér –, hanem mivel egy nyál útján terjedő betegségről van szó, ők hamarabb elkaphatják más módon is. Jellemző ugyanis a fiatalokra, hogy akár egymás után is isznak pohárból vagy üvegből, vagy körbeadják egymás között a cigarettát, így ők sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint az idősebb korosztály, akik körében már nem dívik ez a fajta viselkedés.

Vannak olyan személyek, akik hordozzák ugyan a vírust, de semmilyen tünet nem jelentkezik náluk. Azonban ennek az a veszélye, hogy bárhol, bármikor, bárkit könnyedén megfertőzhetnek. Másoknál a tünetek lehetnek enyhébbek, de akár súlyosabbak is. A lappangási idő – 3-4 hét – után jelentkeznek a szimptómák. A beteg magas lázzal küzd, de a mandula is lepedékessé válhat, begyulladhat, illetve torokfájdalom is megjelenhet, a nyaki nyirokcsomók pedig megduzzadnak és fájdalmassá válnak. Emellett más tünetek is jelentkezhetnek, mint például izomfájdalom, köhögés vagy éppen bőrkiütések. A betegnek hetekig fájdalmai vannak és rossz közérzetről számol be. Súlyosabb esetben a lép és a máj is megnagyobbodhat. Amennyiben valamilyen komoly szövődmény alakul ki és azt csak későn kezdik el kezelni, akkor a mononukleózisba akár még bele is lehet halni.

Amennyiben a háziorvosban felmerül a mononukleózis gyanúja, úgy továbbküldi a beteget fül-orr-gégészeti és infektológiai vizsgálatra. A laboratóriumi leletekből sok esetben meg lehet állapítani, hogy milyen betegséggel is állunk szemben.

A beteg akkor gyógyulhat meg a leghamarabb, ha sokat pihen és kiegyensúlyozottan táplálkozik. Ilyenkor tartózkodni kell bármiféle megerőltetéstől, általában még egy ideig a sok energiát igénylő sportról is le kell mondania a betegnek. A gyógyulási folyamat néhány hétig is elhúzódhat, aztán még ismét pár hetet kell arra várni, hogy a nyirokcsomó-duzzanat is elmúljon. A fáradtság a gyógyulási időben és még azon túl is folyamatosan jelentkezhet, fennállhat.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*