Túrakajakban ül egy mix páros, hátul ül a hölgy.

Bármit is csinálunk az életben, a motiváció nagyon fontos. Hiszen ha nem lennénk motiváltak, akkor nem járnánk dolgozni, nem ennénk, nem innánk, nem barátkoznánk, nem sportolnánk és még sorolhatnám. Az edzésekhez is szükség van valamilyen indíttatásra. Mindenkinek van valamilyen oka, célja, vágya, álma, amelyet a rendszeres edzésekkel el szeretne érni. Itt az ideje, hogy te is megtudd, van-e benned ösztönző erő, vagy nagyon is hiányzik belőled mindenféle motiváció, amely előrébb vinne téged az élet sok-sok területén. A kvíz mindössze 5 kérdésből áll, de ez éppen elég arra, hogy leszűrd, miben kell változnod a jövőben. Válaszolj őszintén a kérdésekre, majd számold össze mennyi A, B, C illetve D választ gyűjtöttél, ezután pedig olvasd el az értékeléseket

  1. Szoktál rendszeresen edzeni?

A. Csak amióta a nagynénémnél szívbetegséget diagnosztizáltak. Ez ugyanis nagyon megijesztett.

B. Rendszeresen nem, de igyekszem. De ha a barátaim hívnak, mindig megyek.

C. A fürdőruha szezonban mint egy őrült. Egyébként csak hébe-hóba.

D. Amióta az eszemet tudom mindig is sportoltam valamit. És ez már az életem része is marad.

2. Melyik edzésforma írja le számodra az ideális edzést?

A. A futópad és a szobabiciklizés, ahol nyomon tudom követni az elégetett kalóriákat, a megtett távot és a pulzusszámomat. Más sport egyáltalán nem érdekel.

B. Focizni hetente egyszer vagy sétálni egy kedves baráttal.

C. Egyedül a nappaliban egy DVD-re tornázni. Engem ne bámuljon senki az edzőteremben!

D. Valamilyen küzdősportot űzni, hogy kiadjam magamból a stresszt és a feszültséget. De szinte minden sportot szeretek és űzök is gyermekkorom óta.

3. Milyen számodra egy jó bemelegítés?

A. A pilates csoportommal az edzőteremben. Ha egyedül edzem, mindig kihagyom.

B. Ha közben cseveghetek a futópartneremmel.

C. Szükséges rossznak tartom, sokszor ki is hagyom. Úgyis csak gyorsan le akarok fogyni, így nem töltöm el az időmet felesleges bemelegítéssel.

D. Bemelegítés közben mindig ügyelek a légzésemre. Fontosnak tartom, hiszen ezzel teszek magamnak és az izmaimnak a legjobbat.

4. Jellemezd az edzőruhádat!

A. Viszonylag új, hiszen csak most vágtam bele az edzésbe.

B. Nagyon sok edzés során használt pólóm és melegítőm van, de nem az öltözet a fontos, hanem a barátaim.

C. Többnyire kényelmes darabokat viselek, de van köztük néhány designos darab is. Azokat az edzőruhákat részesítem előnyben, amelyek ápolnak és eltakarnak.

D. Nemcsak edzőruháim vannak, hanem kényelmes futócipőim, súlyzóim, vizestartályom, pulzusmérőm, lépésszámlálóm és még estig sorolhatnám.

5. Mit szeretsz legjobban a rendszeres sportolásban?.

A. Nem szeretem, csak az orvos tanácsára edzek.

B. Annyira nem szeretem, de jó társaságban lenni.

C. Hogy végre beleférek a régi ruháimba.

D. A sport egészségessé, boldoggá tesz és szabadságot ad.

Amennyiben a legtöbb válaszod az A volt, akkor rólad elmondható, hogy nem vagy nagyon motivált. Valószínűleg az egészségi állapotodban negatív irányú változások következtek be és csakis orvosi utasításra sportolsz. Azonban egy idő után – motiváció hiányában – nagy a valószínűsége, hogy abba fogod hagyni. Ezért nagyon jó lenne, ha találnál magadnak valamilyen magad számára is elfogadható indokot, hogy miért kell rendszeresen mozognod.

Ha a válaszaid többsége a B volt, akkor nagy a valószínűsége, hogy te egy nagy társasági ember vagy és az edzések során erősíted a szociális kapcsolataidat. Viszont ha a barátaiddal elég erős lesz a szociális kapcsolatod, akkor megvan az esélye, hogy egy idő után kimaradozol az edzésekről és a barátaiddal szívesebben találkozol olyan helyeken, ahol nem sportolni fogtok. Próbáld meglátni a sportolás pozitív oldalát, hiszen csakis így őrízheted meg hosszú távon az egészséged.

Ha a legtöbb válaszod a C volt, akkor te csakis azért jársz edzeni, hogy megszabadulj a súlyfeleslegedtől. Amikor elérted az álomalakodat, akkor el is felejted, hogy mi is az a sport. Ez nem helyes. Inkább arra kellene törekedned, hogy mindig egészséges és karcsú maradj. Legyen az előtted, hogy a rendszeres edzések miatt soha többet nem kell a plusz kilóiddal megküzdened, hiszen így tartani tudod a súlyodat.

Ha a válaszaid többsége a D, akkor neked csakis gratulálni lehet. A motivációd belülről fakad. Te már úgy születtél, hogy tudtad, a mozgás fontos. Nem csak az egészséged megőrzése a cél, hanem szereted, ha jó kondícióban vagy és élvezed is a sportot! Soha nem unod meg, mert mindig mást csinálsz! Ezek együttesen pedig lehetővé teszik, hogy mindig fenntartsd a lelkesedésedet. Csak így tovább! Ne hallgass senkire, csak a belső hangokra, amelyek azt suttogják, hogy soha ne hagyd abba, ami jó neked, ami örömet okoz, és ami ennyire kiegyensúlyozottá tesz.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*