5 adagnyi rákkal és zöldségekkel töltött taco egyenletesen elosztva egy csíkos terítőbe becsavarva.

Táplálkozási szakértők egyetértenek abban, hogy naponta nem elég a kétszeri vagy háromszori étkezés. Elsősorban a napi ötszöri étkezést javasolják, de a korábbi, megszokott adagoktól csak kisebb adagok fogyasztását tanácsolják. Miért? Mert ha valaki – tételezzük fel – naponta csak kétszer, vagyis reggel és este vesz magához nagyobb adag táplálékot, akkor azt a szervezete egy jelzésnek veszi, és rohamtempóban elkezd raktározni, hiszen a testünknek az a célja, hogy túlélje a mindennapokat. Ha egy másik személy 3-4 óránként bekap valamit (főleg valamilyen egészségesebb ételt), akkor csak kevés étel kerül ugyan egy-egy alkalommal a gyomrába, de a szervezet tudja, hogy nem kell tartalékolnia, mivel kis idő múlva ismét megkapja az „üzemanyagot”. Vagyis hiába eszik valaki többször, de kevesebbet, ezzel beindítja az anyagcseréjét, amely nemhogy nem eredményez elhízást, de még fogyni is lehet tőle. Persze ehhez az kell, hogy ne édességeket nassoljon, és azért a mozgás is elengedhetetlen az anyagcsere felpörgetéséhez.

A reggeli a nap legfontosabb étkezése. Próbálj arra törekedni, hogy ébredés után nyugodtan és komótosan megreggelizhess, hiszen az egész napi energiádat fogod a reggeli étkezésből nyerni. Ha valaki mindig csak kapkod és soha nem szán időt a reggelire, biztos lehet benne, hogy előbb-utóbb el fog hízni, de ez a fajta életmód még a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is megnöveli.

Naponta fogyassz legalább három adag zöldséget és gyümölcsöt. Mondjuk egy adag zöldséget és két adag gyümölcsöt. Nem kell sokat enni egyszerre. Az egy adag lehet például egy alma vagy egy karalábé. Ha nem szereted a nyers zöldséget elrágcsálni, akkor turmixold le.

Édességet, desszertet és süteményeket lehetőleg hetente csak egy, maximum két alkalommal fogyassz, mivel ezek mértéktelen eszegetése valóban hizlal. Ha fontos az egészséged, akkor készítsd el a süteményeket te magad, így biztos lehetsz benne, hogy milyen összetevőket tartalmaz, és így a mértéket is jobban tudod majd tartani. Főleg, ha nem lesz kedved elkészíteni a süteményt fáradtságra hivatkozva.

A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett fontos a rendszeres testmozgás. Már heti öt nap (naponta 30-60 perc) mozgás is jó közérzetet képes biztosítani, és csökkenti az elhízás esélyét, illetve a súlyos betegségek kialakulásának kockázatát.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*