Nyújtógyakorlatot végző nő nyári sportfelszerelésben egy erdei úton.

Gondolkodsz, hogy a gyaloglást válaszd edzésprogramként? Egyedül vagy csoportosan? A rendszeres séta jó karban tart, boldog és egészséges leszel tőle. Tűzz ki egy célt, dolgozz a megvalósításán, időnként ellenőrizd, hogy jól haladsz-e.

Olcsó sport a gyaloglás, jó egészségben tart, segít a személyiségfejlődésben, ezért mindenkinek ajánlott. Erősít, formálja az alakot, csökkenti a hátfájást, segít megelőzni a szívbetegséget, a bélrákot és az agyvérzést. Nincs szükség speciális felszerelésre, csak lépdelni kell előre. Egy pár kényelmes sportcipőt érdemes venni, és természetesen figyelembe kell venni az időjárási viszonyokat, nem mindegy, hogy esőben, hóban vagy napsütésben sétálsz.

Még ma készíts edzéstervet, és fogalmazd meg motivációként a célkitűzésed. Kis távolsággal kezdj, és növeld fokozatosan minden alkalommal. Rövid idő elteltével csak ámulni fogsz, ha visszatekintesz, hogy mennyit fejlődtél. Ugye ösztönzőleg hat?

Legyen az edzésterv és a célkitűzés része, hogy idővel hetente öt vagy több alkalommal 20-30 percet sétálsz. Ne maradjon el a bemelegítés, 30 másodperc elegendő, és már kezdődhet is az igazi edzés. Bemelegítés gyanánt végezz izomnyújtó gyakorlatokat 5 perc nagyon lassú sétát követően, így az ízületeid is felkészülnek az edzésre. Az izmokat be kell melegíteni nyújtás előtt, gyaloglás után pedig rövid levezetés szükséges.

A levezetés legalább olyan fontos, mint a bemelegítés, mivel a szívverésnek újra el kell érnie a normális szintet, és nem jó, ha a vérnyomás túl gyorsan csökken. Ha nagyon izzadsz levezetésnél, csökkenteni kell a tempót, nem szabad tovább terhelni a szervezetet. A levezetés megkímél a később jelentkező esetleges görcsöktől és fájdalmaktól. Tíz percig fokozatosan csökkentsd a tempót a gyors gyaloglást követően. Utána végezz újra néhány nyújtógyakorlatot a sérülések elkerülése érdekében.

Minden izomcsoportot foglaljon magában a levezető nyújtás. A felhevült izmok rugalmasabbak, ebben az állapotban kell a nyújtást végezni. Nyújts, amíg enyhe feszülést nem érzel, majd 30 másodpercig tartsd a pózt. Ha fájdalmat érzel, azonnal hagyd abba a nyújtást, amíg el nem múlik. Normális esetben a nyújtás nem fájdalmas. Ne ugrálj nyújtás közben, mert meghúzódhatnak az izmaid. Ügyelj a megfelelő légzésre, hogy az izmok oxigénhez jussanak. A levezetés hosszabb legyen, mint a bemelegítés. Időnként masszíroztasd meg magad levezetés után, hogy az izmaid még rugalmasabbak legyenek a következő edzésnél.

Két edzés között hagyj kellő pihenőidőt, ami energiával tölt fel és ösztönzőleg hat a következő edzésnél, különösen, ha megfigyeled, milyen változásokon mész keresztül. Ne vidd túlzásba az edzést, nincs szükség arra, hogy megfájduljon bármelyik testrészed. Az edzés lényege, hogy jól érezd magad utána. Ha megfogadod ezeket a jó tanácsokat, sokkal több kedved lesz folytatni az edzésprogramot.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*