Sportos fiatal nő szépen kidolgozott izmokkal bicepszgyakorlatot végez kézi súlyzóval.

Az emberek szeretik mindenféle rémhírekkel riogatni egymást. Legyen szó egy új termékről, egy új hitelkonstrukcióról vagy éppen a sporttal kapcsolatos hírekről. Az edzőterembe járó emberek sincsenek tisztában egyes – az edzésekkel kapcsolatos – dolgokkal.

Az egyik ilyen hiedelem, hogy ha valaki többé a közelébe sem megy az edzőteremnek, vagyis az addigi sportos életmódját feladva ismét a tunyaság mezejére lép, akkor az izmai egyik napról a másikra zsírrá alakulnak, vagyis ismét kisebb-nagyobb zsírpárnák fognak a testén díszelegni. A jó hír az, hogy az izomból soha nem lesz zsír, viszont idővel, szép lassan az izmaid ereje és tömege fokozatosan elkezd csökkenni. Feltételezem, ha valaki megunta a rendszeres testmozgást, akkor az egészséges életmódot is maga mögött szeretné tudni, ez viszont azt fogja eredményezni, hogy korlátlanul tömi majd magába a finomabbnál finomabb falatokat, fittyet hányva a kalóriaszámolgatásra. Nos, a mértéktelen dőzsölés következtében a szervezeted egyre több és több zsírt fog elraktározni, és emiatt lehetsz ismét elhízott, de az sem garantált, hogy sokkal súlyosabb leszel, mint amilyen az edzések előtt voltál. Egyszóval, a nagy nehezen kidolgozott és megnövekedett izomzatod jelentősen meg fog csappanni és nem is biztos, hogy még egyszer ugyanolyan bombaformába tudod magad hozni, ha edzések után a tivornyát választod, majd lelkiismeret-furdalástól vezérelve ismét az edzőterembe kullogsz, hogy korrigáld a mértéktelen evéssorozatok miatt elformálódott testedet.

Sokan úgy vélik, hogy az erősítő edzések túlságosan nagy terhet rónak az ízületekre, ezért ezek az emberek bele sem mernek kezdeni az edzésekbe. Ne hidd el ezt a tévhitet, hiszen éppen az ellenkezője igaz. Az erősítő edzések az ízületeket stabilabbá teszik, ami jelentősen csökkenti a sérülések kialakulásának kockázatát.

Az erősítő edzésekre sokan azért mondanak nemet, mert azt képzelik, hogy túlságosan is izmosak lesznek és az izmok mérete és tömege sok mindenben megakadályozza őket, például nem lesznek elég hajlékonyak. Ez is egy téveszme. Ha valaki rendszeresen edzi a testét, az nemhogy csökkenti, hanem növeli a hajlékonyságot. Ha mégis azt tapasztalod, hogy a testmozgás ellenére sem vagy elég hajlékony, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem jól végzed a gyakorlatokat. Ezért mielőtt a hajlékonyságodat féltve zokogva rohannál haza az edzőteremből, először egy edzővel konzultálj és kérj tőle hasznos tanácsokat.

A nők többsége szeretné megőrizni nőiességét, ezért egy részük leginkább csak azért jár edzőterembe, mert az olyan trendi. Túl sok gyakorlatot azonban nem végeznek, csak valahogy elütik az időt. Ezek a hölgyek meg vannak róla győződve, hogy túlságosan testessé válnak az erősítő edzésektől, pedig ez közel sincs így. Az edzések éppen hogy tónusossá varázsolják az izmaikat és feszessé teszik a testüket, tehát nem kell attól rettegni, hogy féléves edzést követően jól megtermettekké válnak. Természetesen, a nőknek is nőhet az izmaik tömege, de olyan izmosak, mint egy férfi, sohasem lesznek, hiszen szervezetükben sokkal kevesebb tesztoszteron hormon található, mint a férfiakéban, márpedig a nagymértékű izomnövekedésért ez a hormon tehető felelőssé.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*