Egy doboz felbontott Red Bull energiaital.

Manapság nagyon sokan fogyasztanak különféle energiaitalokat. Különösképpen a fiatalok döntik magukba ezeket az innivalókat. Egy felmérés arra mutat rá, hogy legfőképpen a 12 és 25 év közötti korosztály kedveli az energiaitalokat, és a gyermekek, illetve a felnőttek egy része ahelyett, hogy rendesen megreggelizne, ezzel az itókával indítja a napját.

Miért olyan veszélyesek az egészségre nézve ezek az energiaitalok? Nos, ezekben az innivalókban sok koffein van, amely nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést, fej- és gyomorfájást okoznak, de heves remegés és heves szívdobogás is kialakulhat, és az ital rendszeres, nagy mennyiségben történő fogyasztása kiszáradáshoz is vezethet. Egyes kutatások arra mutatnak rá, hogy a rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztott energiaitalok a személyiséget is átformálják. Az illető először fokozott izgalmi állapotba kerül, majd akár az agresszió is eluralkodhat rajta. Tulajdonképpen olyan a hatása, mint egy drognak, hiszen könnyen hozzá lehet szokni egy bizonyos mennyiséghez, ezért az energiaitaltól várt hatások eléréséhez egyre nagyobb mennyiség elfogyasztására van szükség.

Amerikában a Gyermekgyógyász Társaság vizsgálatot végzett az energiaitalok negatív hatásaival kapcsolatban. Többek között azt a megállapítást tették, hogy az energiaital fogyasztása több mint hatvan százalékkal növeli meg a hiperaktivitás kialakulásának az esélyét a gyermekek körében.

Ha valaki nagyobb mennyiségben fogyasztja, akkor nem csak a fentebb leírt tüneteket tapasztalhatja meg. Az energiaitalokban lévő koffein ugyanis megemeli a vérnyomást és a pulzusszámot, amely egy egészséges ember szervezetét is megterheli, nem beszélve azokról a személyekről, akik valamilyen szívbetegségben szenvednek.

Mivel az energiaitalok meglehetősen károsak az egészségre, ezért több országban is betiltották a forgalmazását. Hazánkban nincs szó ilyesmiről, mégis jó, ha tisztában vagy a káros hatásaival. A legjobb lenne mindenkinek óvakodni az energiaitaloktól, különösen nem javallott áldott állapotban, de azok is tartózkodjanak tőle, akik szív- és érrendszeri megbetegedésben és magas vérnyomásban szenvednek. A koffeinre érzékeny személyek is jobban teszik, ha hanyagolják a fogyasztását. Bulik alkalmával sokan keverik ezt az italt alkohollal, ami veszélyes kombinációnak számít. Ugyanis a feldobott hangulatban egyrészt a mértéket sem képesek a fiatalok tartani az energiaital fogyasztásával kapcsolatban, másrészt pedig a koffein hamarabb felszívódik, mint az alkohol, majd a nagy mennyiségben megivott alkohol hatása egyszerre, szinte meglepetésszerűen jelentkezik az összes kellemetlen mellékhatásával egyetemben.

De az sem megoldás, ha rendszeresen sportolsz valamit és ezzel az itallal próbálod felturbózni magad. Hiszen maga a testmozgás vizet von el a szervezetből, az energiaital pedig fokozza a kiszáradás veszélyét. Volt már rá példa, hogy valaki meccs után energiaitallal próbálta fedezni szervezete folyadékszükségletét, ami aztán a halálához vezetett.

Az energiaitalok esetében azonban nem csupán a benne lévő koffein miatt kell aggódnunk, hanem az italban található cukor és szénsav sem tesz jót az egészségnek. Nem beszélve arról, hogy az interneten is be lehet szerezni ezeket az italokat, és vannak bizony kétes eredetű termékek, amelyeken nem csupán az energiaitalban lévő koffeinmennyiséget nem jelölik, hanem azt sem lehet tudni, hogy milyen más anyagot tartalmaznak.

Ha energiához szeretnél jutni, akkor ne ezeket az italokat válaszd, hanem az egészséges életmódot, vagyis a rendszeres fizikai aktivitást, az egészséges táplálkozást és a 7-8 óra pihentető alvást.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*