Futás előtti nyújtása a combfeszítő izomnak.

Bármilyen testedzést is végzel, minden esetben be kell melegítened. Futás előtt nagyon lényeges, hogy minden testrészedet alaposan megmozgasd, hiszen ez javítja az izmok oxigénellátottságát, de a pulzusszámot és a légzésszámot is megemeli, egyszóval felkészíti a testedet a terhelésre, így sokkal hatékonyabb lesz majd a testedzésed. Nem utolsó sorban pedig így sokkal kevesebb az esélye az esetleges sérüléseknek, és a teljesítményed is sokkal jobb lesz. A bemelegítés nem csupán a testedet készíti fel a futásra, a mozgásra, hanem lelkiekben is rá tudsz hangolódni. Ami nagyon sokat jelent, hiszen ha csak gyorsan le akarod tudni a napi edzésedet, de ehhez se kedvet, sem erőt nem érzel, akkor hiába gyötröd magad, nem lesz az edzésed elég hatékony, és gondolom, látványos eredményeket is szeretnél elérni és nem feleslegesen szeretnéd magad gyötörni a hét több napján sem.

A bemelegítés első lépéseként kezdj el tempósan gyalogolni. Arra ügyelj a bemelegítés során, hogy minden testrészedet alaposan mozgasd át, különös tekintettel a bokádra, a csípődre, a térdedre, de a felsőtestedet is mindenképpen tornáztasd meg.

Milyen gyakorlatokat végezhetsz tehát bemelegítés gyanánt? Végezz néhány fejkörzést, majd kocoghatsz magas térdemeléssel vagy sarokemeléssel. Ezután következhet a helybenjárás, illetve a helybenfutás úgy, hogy közben a két karodat mozgatod előre és hátra. A lábujjhegyen sétálás, a lábujjhegyen járás vagy a sarkon járás is szerepeljen a repertoárban.

Majd következzen a bokakörzés. Emeld meg a bal lábadat, majd körözz a bokáddal mindkét irányba legalább 8-8 alkalommal. Majd tedd le a bal lábadat a talajra, emeld meg a jobb lábadat és ismételd meg a gyakorlatot ezzel a lábaddal is. A bokakörzést követően jöhet a térd- és a csípőkörzés. Csípőkörzésnél állj közepesen nagy – csípőszélességnél nagyobb – terpeszbe, majd mindkét irányba körözz a csípőddel.

Végezhetsz néhány láblendítést előre és hátra, majd hajlítsd be az egyik lábadat és emeld előre, aztán ugyanezt a gyakorlatot végezd el a másik lábaddal is. Csinálhatsz néhány indiánszökdelést is. Szökkenj egyet előre, majd emeld meg a térdedet csípőmagasságig, de a lábfejedet feszítsd hátrafelé, miközben a másik lábad teljesen ki van nyújtva, majd rugaszkodj el a talajtól és szökkenj a magasba. A karjaiddal segítsd a mozgást, de a törzsed mindvégig maradjon egyenes.

Végezz néhány karkörzést is előre és hátra is. Majd végezz néhány törzshajlítást mindkét oldalra. Ehhez a gyakorlathoz állj kis terpeszbe és miközben oldalra döntöd a törzsedet, csúsztasd végig az egyik kezedet a lábszáradon. Arra figyelj, hogy ne dőlj se előre, se hátra és a csípőd se mozogjon.

Persze ezeken a gyakorlatokon kívül még rengeteg feladat létezik, amelyeket futás előtt elvégezhetsz bemelegítő gyakorlatként. A legjobb, ha olyan bemelegítő gyakorlatokat állítasz magadnak össze, amit élvezettel hajtasz végre és amely gyakorlatok valóban lendületbe hoznak, mielőtt elkezded az edzést.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*