Fiatal lányok edzés utáni beszélgetése nyújtás, pihenés közben.

Néha bizonyára te is csak kapkodod a fejed, mert egyik nap hallasz vagy olvasol valamit, a másik nap pedig pont az ellenkezőjét állítja valaki. Valóban nehéz ebben az óriási információáradatban kiigazodni, hiszen mi, emberek hajlamosak vagyunk sok mindent komolyan venni, olyan dolgokat is, amelyeknek semmilyen valóságalapja nincs. A sporttal, fitnesszel kapcsolatban is rengeteg ellentétes információ kapott szárnyra, ezek közül szeretnék most néhány tévhitet eloszlatni.

Biztos hallottad már azt a figyelmeztetést, hogy ha nincs fél órád edzeni, akkor inkább bele se kezdj, hiszen akkor egy gramm zsírt sem tud a szervezeted elégetni. Ez nem éppen így van. Abban a pillanatban, ahogy elkezded sanyargatni a testedet, megkezdődik a szervezetedben a glükóz és a zsír lebontása, de mivel az előbbi raktárkészlete hamarabb lemerül, ezért a zsírégetés sokkal gyorsabbá válik az edzéssel töltött harminc perc után.

Sokan hiszik azt, legalábbis bíznak benne, hogy az aerobic edzést követően is folyamatosan égnek a kalóriái. Az edzésnek eme formái valóban felpörgetik az anyagcserédet, de ne bizakodj abban, hogy mindenféle extra és intenzív mozgás nélkül megszabadulhatsz a kalóriáktól. Ha valamennyi ég is ezekből az edzés után, az csak minimális.

Amennyiben a futás mellett tetted le a voksodat és rendszerint az utolsó tíz percben szoktál belehúzni, jól teszed, ha hanyagolod ezt a rossz szokásodat, hacsak nem szeretnél egy sportsérüléssel gazdagabb lenni. Edzésed végén ugyanis már egyre kevesebb erőd és energiád lesz, ezért könnyedén megsérülhetsz. Szakértők tanácsa szerint a sprintelést a bemelegítés után időszakra időzítsd.

Nőtársaim bizonyára nem fognak örülni annak, hogy nem a guggolástól lesz szép formás a popsijuk. Eddig ugyan ezt hallhattuk mindenütt, de bebizonyosodott, hogy ez koránt sincs így. Kiderült, hogy a csípőnyújtás az, ami a hátsó combizmokat és a farizmokat alaposan megmozgatja. Míg az előbbi 55 százalékkal, az utóbbi közel 80 százalékkal teszi izmosabbá ezt a két testrészt.

Az úszás minden testrészt képes alaposan átmozgatni, de nem alkalmas testsúlycsökkentésre. Amennyiben a fogyásod miatt választottad ezt a sportot, jobban jársz, ha valamilyen más mozgásformát választasz.

A diéta során kevesebbet kell enni és akkor hamarabb le is lehet fogyni. Micsoda téves gondolat! Ha kevesebb kalóriát viszel be a szervezetedbe, az anyagcseréd ellustul, ráadásul nem a zsírpárnáid, hanem az izmaid fognak rohamosan megfogyatkozni.

Addig szoktál edzeni, míg a fájdalomtól majdhogynem összeesel? Kérlek, ne tedd! A fitneszedzések nem a fájdalomról szólnak, ha mégis azt érzed, hogy valamely testrészed sajog és nyilallik, biztos, hogy valamit rosszul csinálsz. Márpedig ha nem helyesen végzed a gyakorlatokat, akkor ez ismét nem várt és kellemetlen sérüléseket eredményezhet. A legjobb, ha szakértő tanácsát kéred ki a feladatok helyes végrehajtását illetően.

Mindennap felülésekkel gyötröd magad, de a tükörbe pillantva nem kockás hasat, hanem úszógumis pocakot látsz? A testzsír lehet ebben a legnagyobb ludas, ha ugyanis tested zsírszázaléka nem csökken, akkor a hasizmaid sem fognak kocka alakot ölteni.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*