Gyönyörű tájon egy fiatal pár hátizsákkal a hátán túrázik.

Azok, akik rendszeresen túráznak, már bizonyára tisztában vannak vele, hogy mi is szükséges ehhez a sporthoz. Elsősorban jó fizikai kondíció szükségeltetik hozzá. Az edzettség és az egészség nagyon fontos, hiszen itt hosszú órákon gyalogolni, esetleg mászni kell. Az elhatározás és a kitartás is rendkívül lényeges. Az nem is igazi túrázó, aki kitűz maga elé egy úti célt, de menetközben a lelkesedése alábbhagy, ezért félúton visszafordul. Egy jó túrázó lelkiekben is felkészült, vagyis képes együtt lüktetni a természettel, és lelki terhei nem nyomják mázsás teherként a vállát. Egy igazi természetjáró szellemileg is felkészül a nagy kalandra, vagyis a felfedezni kívánt területről információt gyűjt, a térképen megnézi, leellenőrzi az útvonalat, és minden eshetőségre felkészül. Birtokában van például olyan telefonszámnak, amelyet hívni tud, ha netalántán bajba kerül.

Egy jó túrázó nem igazán foglalkozik az időjárással, vagyis ugyanúgy élvezi a természetjárást, amikor a nap gyengéden simogatja az arcát, de élvezi azt is, amikor a szél korbácsütésként csattan az arcbőrén. Vagyis nem az időjárástól teszi függővé a hobbiját. Viszont alaposan felkészül, és nemcsak a remény van a hátizsákjában, amikor útnak indul, hanem esetleg egy váltóruha is. Aki igazán szeret túrázni és már van gyakorlata benne, tudja, hogy a túrázáshoz nem elég csak egy kényelmes cipő, hanem fontos, hogy az biztonságos is legyen. A bakancs erre a legjobb választás, de ne legyen teljesen új, hacsak nem szeretné a túrázó, hogy sebek és hólyagok legyenek a lábán. A bakancs talpa ne legyen se túl puha, se túl kemény, fontos, hogy a boka és a lábfej számára a lehető legnagyobb védelmet biztosítsák. Vannak már kifejezetten trekking cipőt, amelyek nagyon jól bírják a terepviszonyokat és a természet okozta viszontagságokat. A jó túracipő ezen kívül szorosan fogja a lábat, belül pedig kellemesen puha, vagyis nem tör. Ha a lábbeli kényelmes, akkor ezzel a térd- és a csípőízületek is kellő védelmet élveznek. Léteznek olyan speciális túrazoknik, amelyekben nem izzad meg a láb. Ez azért is fontos, mert az izzadt lábon nagyobb eséllyel keletkeznek hólyagok.

A hátizsák is egy fontos kellék. Ma egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a belső merevítéssel ellátott hátizsákok. Ez azért is jó választás, mivel a belső merevítő hajlékony, így kényelmes a viselete, hiszen kiválóan simul az emberi hátgerinchez. Természetesen nem a legdivatosabb és a legdrágább zsákok a legmegfelelőbbek. A választás attól is függ, hogy hány napos túrára indulsz, vagyis mennyi súlyt is kell cipelned. A legtöbb hátizsákon van úgynevezett esővédő, így nem kell tartanod attól, hogy a táskában lévő összes holmid elázik, ha esetleg az időjárdás zordabbra fordul.

A sisak viselése a hegymászóknak kötelező, de akárkinek jól jöhet. Soha nem tudhatod, hogy túrázás közben merre sodor az utad, így jó, ha alaposan felkészülsz és sisakot is viszel magaddal természetjáró útjaidra. A lámpa is egy fontos kellék lehet. Még akkor is, ha estére már haza szeretnél érni. Egy túra során érhetnek kellemetlen meglepetések, és elképzelhető, hogy az éjszakát is a természetben töltöd. Ezért zseblámpa és fejlámpa is mindig legyen nálad.

Folyadékszükségletünket folyamatosan pótolni szükséges. Nincs ez másként túrázáskor sem. A legjobb vízhordozó a kulacs. Többféle anyagból készítnek kulacsot, ez lehet titán, alumínium vagy műanyag. Szükséged lehet még túrabotra, száraz váltóruhára, térképre és esetleg iránytűre.

Természetesen a fent felsoroltakon kívül még más dolgokra is szükséged lehet, ez csak néhány kiragadott példa. Egy igazi túrázó alaposan felkészül az előtte álló nagy kalandra, még akkor is, ha élete első túrájára kerül sor. Azt gondolom, mégis az a legfontosabb, hogy a túrázó személy váljon eggyé a természettel, élvezze, ahogyan a békés környezet látványa energiával és életerővel tölti fel lelkileg. Ezt pedig hálálja meg azzal, hogy úgy hagyja ott a felfedezett tájat, hogy nem háborgatja azt, mintha soha ott sem járt volna. Mert csak ebben az esetben hozhat számára a természetjárás lelki békét, másként nem.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*