Vasat tartalmazó élelmiszerek: máj, rák, mogyoró, brokkoli, spenót, körte, hüvelyesek.

Vannak olyan vitaminok és ásványi anyagok, amelyek jelentősen meghatározzák a mindennapjainkat. Amennyiben nem, vagy csak keveset viszünk be belőlük a szervezetünkbe, úgy jelentős életminőségromlást figyelhetünk meg.

A vas nagyon sokféle funkcióban vesz részt. Többek között az egészséges vérellátást és az oxigénszállítást biztosítja. A vashiány vérszegénységet is okozhat, ami állandó fáradtsággal, szédüléssel és gyengeséggel párosul. A vashiány nők esetében gyakoribb, jellemzően menstruációkor, illetve terhesség alatt, illetve a menopauza időszakában kell fokozottan ügyelni a vasbevitelre. Vasban gazdag táplálékok a zöld leveles zöldségek, mint például a spenót is.

A D-vitamin elengedhetetlen a megfelelő izom- és idegfunkciókhoz, de a csont és az immunrendszer egészséges működését is biztosítani tudja. A D-vitamin-hiány egyik legfőbb oka a csontritkulás kialakulásának. A legnagyobb veszélyben a menopauza szakaszába lépő hölgyek vannak, nekik fokozottan kell ügyelni a csonterősítő vitaminok és ásványi anyagok bevitelére. A D-vitamin-szintet növelheted a tej, a tejtermékek, a halak rendszeres fogyasztásával, de még a gombafélék is tartalmaznak valamennyit ebből a vitaminból.

Az agy több funkciójában is szerepet játszik a B12-vitamin. Ahogy idősödünk, úgy egyre jobban szenvedünk ennek a vitaminnak a hiányától, illetve a vegánoknak is hiányozhat ez a vitamin, hiszen ők nem esznek állati termékeket, tojást, tejtermékeket és húst, pedig ezek a táplálékok tartalmaznak B12-vitamint.

A folsavnak is kitüntetett szerepe van a vérképzésben és az aminosav anyagcserében, illetve a magzat fejlődéséhez is erre a tápanyagra van legfőképpen szükség. A folsavhiány az elégtelen bevitel miatt alakul ki, vagy akkor, ha valaki rendszeresen túlfőzi az ételeket. Bizonyos betegségek, a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, illetve egyes gyógyszerek is okozhatnak folsavhiányt a szervezetben. Ilyenkor kialakulhat vérszegénység, ilyenkor csökken az immunrendszer védekezőképessége és különféle fertőzések jöhetnek létre. Folsavhiány esetén megnövekedhet a kockázata a rákos megbetegedéseknek, a stroke-nak és a szívinfarktusnak is.

Nyilván az a legjobb, ha a táplálkozás útján pótoljuk a folsavat. Folsavban gazdag táplálékok: leveles zöldségek, máj, spárga, spenót, bab, gyümölcsök és brokkoli.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*