Férfi kezében egy hajkefe, azzal fésüli a feje tetején lévő sörtéket.

A férfiak nagy részét megviseli, ha elhullajtott hajszálaik helyén nem nőnek új hajszálak, vagyis kopaszodni kezdenek. A férfiak kopaszságának a tesztoszteron hormonhoz van köze. Ezeknek a férfiaknak a szervezetében nagy mennyiségben kezd termelődni az 5-alfa-reduktáz enzim, amely a tesztoszteront dihidro-tesztoszteronná alakítja. Ez a hormon aztán megakadályozza a haj további növekedését és a hajhagymák száma is jelentősen megcsappan. Ez és a hajszálak fokozatos gyengülése azt eredményezi, hogy a fejtetőn és a halántékon már nem fog több haj kinőni, így ezek a területek teljesen csupasszá válnak.

A kopaszodás öröklött dolog is lehet, így akiknek a felmenői is hamar elveszítették hajkoronájukat, nagy esély van rá, hogy harmincéves koruk előtt ők is kezdik megtapasztalni a kopaszodás rémisztő jeleit, vagy már el is veszítették hajzatuk nagy részét. Sok férfi beletörődik a helyzetébe és nem foglalkozik vele, ha megkopaszodik. Lássuk be, azért a férfiaknál ez nem is olyan nagy probléma, mint a női nemnél, hiszen nekünk, nőknek a hajunk az egyik legszebb ékszerünk, és sokan még idősebb korukban is sokat foglalkoznak azzal, hogy gyönyörű legyen a frizurájuk. A férfiak közül is vannak olyanok, akiket megvisel a hajuk elvesztése és ez negatív hatással lesz az önbizalmukra, hiszen ettől kevésbé érezhetik magukat férfiasnak és vonzónak. És a férfiak egy része hiú is, akik a kopaszságot az öregedéssel párosítják, márpedig egy harmincéves fiatalember nem feltétlenül kell, hogy öregnek érezze magát. A pszichológus ilyen helyzetben sokat segíthet, hiszen ha valaki a genetika miatt vált idejekorán kopasszá, az ellen túl sok mindent már nem lehet tenni.

Azonban más miatt is kialakulhat a kopaszság, mégpedig a nem megfelelő étrend miatt. Lényeges tehát az változatos és egészséges táplálkozás. Haj szempontjából pedig ezeknek a férfiaknak elsősorban A-, B- és C-vitaminra, illetve biotinra, rézre, vasra és cinkre van szükségük, de fontos, hogy elegendő fehérjét fogyasszanak és folyadékot igyanak. Arra azonban ügyelni szükséges, hogy például a túl sok A-vitamin is okozhat idő előtti kopaszodást.

Kopaszságot más tényezők is okozhatnak. Az okok között szerepel a stresszes életmód, a hosszú ideig vagy valamilyen betegség miatt fennálló lázas állapot és a súlyos betegségek is, mint például a daganatos megbetegedés és az onkológiai kezelések. Amennyiben valakinél hirtelen, minden ok nélkül kezd el hullani a haj, mindenképpen keressen fel szakorvost, hiszen a hajhullás hátterében komoly betegség vagy egyéb rendellenesség is állhat.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*