Óriás súlyokkal bicepszezik egy testépítő a konditeremben.

Biztosan te is sokat bosszankodtál már amiatt, ha szerettél volna még egy-két kilogrammtól megszabadulni, de sehogy sem akart összejönni ez a mutatvány. Valószínűleg gond lehet a táplálkozásoddal vagy az edzésprogramoddal, és ez lehet az oka a kudarcélményednek. Sok testépítő edzése utolsó szakaszában nagyobb, határozottabb izomzattal és alacsonyabb testzsírszázalékkal szeretne rendelkezni. Viszont sokan kétségbeesnek, hogy annak ellenére nem sikerül eredményeket elérniük, hogy saját súlycsökkentő programot dolgoztak ki maguknak. Most abban szeretnék a segítségedre lenni, hogy mit tegyél, ha a legnagyobb erőfeszítéseid ellenére sem sikerül eredményeket elérned. Ezek az apró trükkök segíthetnek a céljaid megvalósításában.

Először is tudnod kell, hogy mindig a célegyenesben lesz a legtöbb dolgod, ekkor nézel csak igazán kihívások elé, de semmiképpen sem szabad megtántorodnod. Ennek érdekében mindig tartsd a szemed előtt a célt, és meglátod, erőfeszítéseidet siker fogja koronázni.

A cél határidő nélkül csak egy álom. Lehet, hogy azért nincs sikerélményed, mert az edzéstervedben nem határoztál meg konkrét időpontot, amikorra az eredményeket el szeretnéd érni. Ez gátja lehet annak, ha nem sikerül annyi izmot építeni és annyi zsírt égetni, amennyit szeretnél. Hidd el, ha a nyaralásod időpontját vagy a strandszezon kezdetét jelölöd ki időpontnak, akkor biztos, hogy olyan motivált leszel, hogy minden erődet bele fogod adni, hogy eredményeket produkálj az edzőteremben.

Ne mérd állandóan a súlyodat, inkább a saját szemeidnek higgy. Ha alaposan megvizsgálod magad, látni fogod mindenféle méretkezés nélkül is, ha egyre több izom és egyre kevesebb zsírréteg van rajtad. Igazából nem a mérleg lehet a segítségedre, hanem olyan eszközök, amelyekkel az izom méretét és a testzsírszázalékod tudod leellenőrizni. Ezek sokkal megbízhatóbbak, mint egy mérleg.

Fogadj fel egy jó edzőt, aki személyre szabott edzéstervet tud számodra készíteni és abban is segítségedre lehet, hogy mit tegyél, ha még több és nagyobb izmot szeretnél építeni, és még több zsírtól szeretnél megszabadulni. Az edző támogatni fog mentálisan is, segít a helyes technikai gyakorlatok kialakításában és segítségével még a túledzettséget is elkerülheted.

Ha testet szeretnél építeni, az étkezésedre is koncentrálnod kell. Fontos, hogy reggel fehérjékben gazdag ételt vegyél magadhoz. Vacsorára pedig a legideálisabb, ha zöldségeket és sovány fehérjét eszel és fontos, hogy a vacsora legyen számodra a nap legkönnyebb étkezése.

Lényeges, hogy az alkoholt is kiiktasd az életedből, hiszen rengeteg fölösleges kalóriát tartalmaz, tápértéke viszont semmi sincs. Nem beszélve arról, hogy ha előző este sok alkoholt fogyasztottál, akkor másnap kevésbé lesz hatékony az edzésed.

Próbáld kerülni tehát az alkoholt és a gyorséttermi kajákat, mert ezek is okai lehetnek, hogy olyan nehezen tudsz az utolsó fölösleges egy-két kilogrammtól megszabadulni. Fogyassz sok sovány húst, halat, sok zöldséget, hanyagold a sót, igyál cukrozatlan teát vagy vizet és kerüld a feldolgozott élelmiszereket, amelyek tele vannak mindenféle tartósítószerrel.

A nagy intenzitású intervall edzések is segíthetnek a kalóriaégetésben. Ezek a gyakorlatok segítik és megtámogatják a zsírégetést, miközben a szépen kidolgozott izomzatod nem fog megcsappanni.

Ne felejtkezz meg a pihenésről sem, hogy szervezeted képes legyen a regenerálódásra. Így az izmaidnak lesz ideje fejlődni az edzések után. A túledzés nagyon káros hatással van az emberi szervezetre, talán sokkal többet árthatsz vele, mintha egyáltalán semmit és semennyit sem edzenél.

Végül gondolkodj el rajta, hogy mit szeretnél a testépítéssel elérni. Kutatások igazolják, hogy azok, akik szeretik is azt a sportot, amelyet űznek, sokkal eredményesebbek, mint azok, akik csak kényszerből járnak le az edzőterembe. Gondold végig, hogy mi miatt jársz az edzésekre és a jövőben ez legyen a motivációd. Ez segíteni fog, hogy minél következetesebb legyél a sportban és abban, hogy a következő szintre tudj lépni, illetve a céljaidat el tudd érni.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*