Salátával teli tálból egy női kéz villájára szúr egy spenótlevelet és egy fél koktélparadicsomot.

Hazánkban sok felmérés készült, ezek alapján megállapításra került, hogy a lakosság több mint a fele küzd valamilyen súlyproblémával. Ennek többnyire az az oka, hogy a kalóriafelvétel nincs egyensúlyban a kalórialeadással, vagyis az emberek túl sokat esznek és szinte alig mozognak. Az emberek jelentős hányada nem is érti, hogy miért és mitől gyarapodik, hiszen alig eszik. Egész egyszerűen nem világos a számukra, hogy a napi kétszeri étkezés hogyan eredményezhet zsírpárnákat a hasukon, a derekukon, a combjukon vagy egyéb testrészeiken. Az elhízás viszont olyan komoly betegségekhez vezethet, mint például magas vérnyomás, cukorbetegség, érelmeszesedés, cukorbetegség, ízületi, mozgásszervi problémák, de sajnos még az elhízás és a daganatos betegségek között is lehet összefüggés.

Miért jelent veszélyt, miért okoz túlsúlyt a kevés kalóriabevitel? Amennyiben naponta csak kevés élelmet veszel magadhoz, akkor a szervezetedben megszólal egy „vészcsengő”, és ettől kezdve a tested őrült raktározásba kezd. Ez pedig egyre több és több zsírpárnát eredményez. Ahogy telnek, múlnak a napok, hetek, hónapok és évek, a drasztikusan lecsökkentett energiabevitel egy lomha anyagcserét fog eredményezni, amelytől még gyorsabban fognak a kilóid gyarapodni.

Mit tehetsz ez ellen? Naponta legalább öt alkalommal étkezz, de csak kis adagokat, így a szervezeted nem kongatja meg a vészharangot és nem fog tartalékolni, hiszen rendszeres időközönként hozzájut a megfelelő mennyiségű tápanyagokhoz és energiához is. Eleinte nem lesz könnyű rávenni magad, hogy leülj, és öt alkalommal egyél valamit. De hidd el, megéri! A gyakori, egészséges táplálkozásnak az lesz az eredménye, hogy egy idő után a kilók olvadozni kezdenek rólad, hiszen a tested többé már nem fog raktározni.

Ha eddig korgó gyomorral indultál el a suliba vagy a munkába, akkor jobb, ha tudomásul veszed, hogy a reggelit kihagyni a legnagyobb bűn, amit a tested ellen elkövethetsz. A nap első étkezése ugyanis beindítja az emésztést. Persze az sem mindegy, hogy mit eszel. Felejtsd el a korábbi kedvenceidet, ha azok zsírosak, szaftosak, sósak, agyoncukrozottak voltak, és részesítsd előnyben az egészséges étkeket, mint például a rostokban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket. Igyál sok folyadékot, ez lehet napi 2, de akár 3 liter víz is.

Az anyagcserédet fel tudod még pörgetni rendszeres testmozgással is. Sokan abba a hibába esnek, hogy a fogyókúra napjától csak az étkezésükre ügyelnek már-már mániákusan, de egyáltalán nem mozognak. Önmagában viszont egyik sem ér szinte semmit sem. Hiába sportolsz, ha közben tömöd magadba a gyorséttermi kajákat, vagy hiába élsz csak magvakon, ha semmit sem sportolsz. Eredményt egymagában alkalmazva egyik módszerrel sem fogsz elérni.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*