Tirozinban gazdag élelmiszerek összegyűjtve egymás mellé.

Ha testépítőként gyakran vagy fáradt, akkor valószínűleg tirozinra van szükséged, amely pozitívan befolyásolja a kedélyállapotot és az agyi funkciókra is jó hatással van. A legújabb vizsgálatok szerint a tirozint a szemiesszenciális aminosavakhoz szükséges sorolni. A szervezetünk is elő tudja állítani, mégpedig a fenilalanin esszenciális aminosavból. Amennyiben nincs elegendő tirozin a szervezetünkben, akkor a vérnyomásunk alacsony lesz, és kialakulhat az úgynevezett nyugtalanláb-szindróma is.

A tirozinnak számtalan pozitív hatása van, ha testépítéssel foglalkozol. Segít az izomtömeg növekedésében és regenerációjában, elősegíti a növekedési hormon kiválasztását is. Egyes kutatások azt támasztják alá, hogy a tirozin segítséget nyújt abban, hogy jobb kapcsolat alakuljon ki az agy és a test, pontosabban az izmok között, vagyis mintegy kommunikációs csatorna jön létre az agyunk és a testünk között, márpedig ez több energiához és erőhöz képes juttatni szervezetünket.

A tirozin jó kedélyállapotot biztosít, segít koncentrálni, hatékonyan képes csökkenteni a fáradtságérzetet és még a felgyülemlett stresszt is képes oldani. Ezeken kívül segítségül hívhatod, ha úgy érzed, hogy kezd rajtad eluralkodni a depresszió és szorongás. Azok is bátran fogyaszthatják, akik diétázni szeretnének, ugyanis képes csökkenteni az étvágyat. Mindazoknak ajánlható a fogyasztása, akik a vitalitásukat szeretnék növelni, szeretnék magukat szellemileg, lelkileg és testileg is jól érezni, illetve szeretnék leküzdeni a fáradtságot és többé nem szeretnék magukat kimerültnek érezni. A tirozin jó választás, ugyanis fokozza a szellemi és a fizikai teljesítőképességet is.

A tirozin a következő élelmiszerekben található meg: avokádóban, húsban – csirke, hal –, tojásban, tejtermékekben –sajt –, banánban, mandulában és mogyoróban. Igaz, hogy az emberi szervezet képes a tirozin előállítására, de valamikor nem elegendő ez a mennyiség, illetve a tirozin szintjét nagyon sok tényező is befolyásolhatja.

Napi 1-3 grammot javasolnak fogyasztani belőle, ezt is leginkább éhgyomorra érdemes szedni. Ha testépítéssel foglalkozol, a legjobb, ha edzés előtt pótolod szervezeted tirozinszükségletét, ugyanis így jelentősen megnövelheted edzés közben a koncentrációt és az intenzitást. Ha pedig étkezés előtt fél órával veszel magadhoz tirozint, akkor az energiaszintedet stimulálhatod, illetve az étvágyadat csökkenheted.

1 hozzászólás

  1. A tirozin mellé érdemes jódot és szelént adagolni? Ezt milyen termékkel tudom megtenni? Túladagolható a tirozin?

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*