Friss levendula és mellette üvegben levendulaolaj.

Nyáron gyakrabban fel tudjuk tölteni D-vitamin-raktárainkat, hiszen többször van részünk napsütésben, mint a téli hideg, szeles, havas hónapokban. Nyáron, amikor a szabadban tartózkodunk vagy éppen nyaralunk és vígan heverészünk, napozunk, akkor nem árt elővigyázatosnak lenni és napolajat vagy naptejet használni, hiszen a napégés nem csupán nagyon fájdalmas, hanem kellemetlen következményeket is vonhat maga után.

Mégis mit tehetsz, ha nem voltál elég elővigyázatos és leégett a bőröd? Nyilván idáig sohasem kellene eljutnod, de ha már megtörtént a baj, akkor mindenképpen tenni kell valamit, hogy a fájdalmad enyhüljön, megszűnjön. Az egyik legjobb bőrnyugtató és gyulladáscsökkentő gyógynövény a kamilla. Készíts belőle főzetet, majd várd meg, amíg lehűl. Mártogass meg benne egy pólót, alaposan csavard ki, majd vedd fel. Nagyon jól lehűti a testedet, és meg is nyugtatja azt. A másik megoldás, ha a lehűlt kamillafőzetet egy félórára beteszed a hűtőbe, majd beleöntöd egy szórófejes üvegbe. Permetezd be vele a napégette testfelületedet. Szinten azonnal tapasztalni fogod gyógyító, hűsítő hatását. A kamillafőzetbe tehetsz egy kevés almacetet is, amely szintén fájdalomcsillapító hatásokkal rendelkezik.

Levendulából is készíthetsz egy nyugtató keveréket, amely szintén gyógyír lehet a leégett bőrödre. Készíts levendulavirágzatból főzetet, majd szűrd le és várd meg, míg lehűl. Amikor lehűlt, öntsd át egy üvegbe, adj hozzá egy evőkanálnyi Aloe vera gélt és 20 csepp levendulaolajat. Ez a házi keverék is nagyszerűen lenyugtatja a naptól felhevült bőrt.

Karikázz fel burgonyát és uborkát, majd helyezd a leégett bőrfelületre. Mindkét zöldség képes arra, hogy lehűtse a felhevült testet és csillapítsa a fájdalmat.

A napégette bőrt tökéletesen képes lehűteni a natúr joghurt vagy a tejföl. Keverhetsz hozzá egy kevés kurkumát is.

A tojást és a mézet használhatjuk, amikor arcmaszkot vagy hajpakolást készítünk, de a napégett bőrre is jó hatással van. Egy üvegtálban keverj össze egy tojásfehérjét egy kevés mézzel, majd kend be ezzel az eleggyel a fájdalmas bőrfelületet.

A legfontosabb azonban, hogy megelőzd a problémát és óvakodj a leégéstől, hiszen lehet, hogy néhány év múlva azért alakul ki valamilyen bőrbetegséged, mert fiatalabb korodban nemtörődöm voltál. Lehetőleg kerüld a napon való tartózkodást délelőtt 11 és délután 3 óra között. Ha tudod, hogy már 5-10 perc alatt is képes vagy leégni, akkor ne kísértsd a sorsot, védekezz körültekintően. Viselj kalapot, napszemüveget, szellős, de hosszú ujjú inget, hosszú nadrágot és használj megfelelő fényvédőfaktorral ellátott naptejet.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*