Nyújtást végez egy férfi az avarban ülve futóruhában, edzőcipőben.

A nyújtás javítani képes az egészségi állapotot és így elkerülheted az esetleges sérüléseket. A nyújtás serkenti a vérkeringést és így sokkal több vér és tápanyag jut el az izmaidhoz. Nyújtás hatására tele leszel energiával és az izmaid sem fognak annyira sajogni. Továbbá a nyújtás felkészíti az izmokat az edzésre és segít ellazulni edzés után. A nyújtás növeli az ízületek mozgástartományát és a test rugalmasságát. A nyújtástól még a testtartásod is sokkal jobb lesz.

Mit tegyél gyaloglás előtt? Sétálj néhány percig, ezzel az izmaid kicsit bemelegszenek és ezzel felkészülnek a nyújtásra. Amennyiben így teszel, biztos lehetsz benne, hogy semmiféle sérülést nem fogsz elszenvedni. Séta után jöhet a nyújtás. Gyaloglás előtt nyújts meg minden nagyobb izomcsoportot, amely csökkenti az izomsérülés kialakulásának a kockázatát. Az edzés előtti nyújtás nem csupán az izmaidnak tesz jót, hanem a vérkeringésedet is serkenteni és az állóképességedet is növelni fogja. Gyaloglás után is tornáztasd meg kicsit a végtagjaidat. A levezetés segít, hogy ismét normális legyen a pulzusod, és így az esetleges izomfájdalmat is elkerülheted. A bemelegítő nyújtás dinamikus, míg a levezető gyakorlat inkább statikus legyen, ezek a rugalmasságot képesek megnövelni.

A bemelegítő nyújtás során haladj fentről lefelé, így az egész tested fel tud készülni az edzésre, jelen esetben a gyaloglásra. A nyújtógyakorlat része lehet a karkörzés. Állj egyenesen összezárt lábakkal, de egy kis terpesz még megengedett. Nyújtsd ki oldalra a két karodat, majd kezdj el lassan körözni az óra járásával ellentétes irányba. Először csak kisebb körökkel kezdj, majd válts egyre nagyobb és nagyobb körökre. A gyakorlatot fél percen keresztül is végezheted.

A törzsizmok nyújtásához emeld fel a két karodat oldalra úgy, hogy a két könyököd legyen enyhén behajlítva. Lendítsd előre a két karodat úgy, hogy a két karod keresztben legyen egymáson. Akkor végzed jól a gyakorlatot, ha érzed, ahogyan megnyúlnak a vállaid és a törzsed izmai.

A csípőkörzéshez tedd csípőre a két kezedet. A hátad legyen egyenes, a hasadat pedig húzd be. Kezdj lassan körözni a csípőddel az óra járásával megegyező, majd az ellentétes irányba is.

A láb izmainak bemelegítéshez választhatod a guggolást. Állj vállszélességű terpeszbe, majd kezdd el behajlítani a két térdedet. Fontos, hogy a mellkasodat és a fejedet is tartsd egyenesen, és ne dőlj előre. Ereszkedj lefelé addig, ameddig csak tudsz, majd állj vissza alapállásba. Ismételd meg a gyakorlatot 8-10 alkalommal.

A nyújtógyakorlatok közül a bokakörzés is nagyon hasznos lehet. Állj egyenesen, majd emeld fel pár centiméterre a talajról a bal lábadat. A lábfejed maradjon laza, a térdedet pedig ne hajlítsd be. Kezdj el körözni a bokáddal jobbra majd balra. Ha befejezted, feszítsd hátrafelé a lábfejedet, és így is végezd el a bokakörzést. Majd ismételd meg a gyakorlatot a másik lábaddal is.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*