Fiatal férfi edzés után a vállizmokat nyújta le.

Edzések után szinte kötelező a nyújtás. Miért? Nyújtással jelentősen le tudod csökkenteni az edzés utáni izomlázat, elkerülheted az esetleges sérüléseket, felgyorsíthatod tested regenerációját és nem utolsó sorban azért, hogy izmaid rugalmasak és ellenállók legyenek. Nyújtás nélkül az izmok meg is rövidülhetnek. A nyújtás olyan elengedhetetlen része az edzésnek, mint a bemelegítés. Én az edzésprogramot egy kis házikóhoz szoktam hasonlítani. Számomra a bemelegítés a ház alapja, maga a ház az edzés és a nyújtás a háztető. Azt gondolom, hogy a ház akkor igazán biztonságos, ha van alapja és teteje. Az edzés is akkor fog pozitív hatásokat eredményezni, ha minden egyes alkalommal bemelegítünk és minden egyes edzés végén megtörténik a levezetés, azaz a nyújtás.

A nyújtás kellemes az izmoknak, de nem szabad fájdalmat okoznia. A nyújtás segít megőrizni a hajlékonyságunkat és még a tömegnövelésben is segít. A nyújtást érdemes lassú mozdulatokkal végezni. Amennyiben úgy érzed, hogy egy-egy gyakorlat nem megy tökéletesen, akkor ne erőltesd. Tartsd be a fokozatosság elvét. Ha erőltetsz egy-egy mozdulatsort, ugyanúgy lesérülhetsz, mint edzés közben, ha előtte nem végeztél bemelegítést. Hidd el, hétről-hétre egyre hajlékonyabb leszel, és egy idő után még akár spárgába is le fogsz tudni menni.

Az izmok nyújtása nem csupán a test izmainak tesz jót, de a központi idegrendszert is stimulálja. Hiszen az edzések során agyunk is ugyanúgy dolgozik, mint minden más izmunk, izomcsoportunk.

Milyen gyakorlatokat végezz egyes testrészeid izmainak nyújtására? Néhány példát olvashatsz ezzel kapcsolatban, de természetesen más gyakorlatok is léteznek ezeknek a testrészeknek a nyújtására.

A hasizom nyújtásához feküdj le a padlóra. A két kezedet nyújtsd ki és helyezd a fejed mellé azokat. A lábaid is legyenek nyújtott állapotban. Most nyújtózkodj egy jókorát. A kezeiddel felfelé, a lábaiddal pedig lefelé.

A mell nyújtásához állj fel. Kulcsold össze a két kezedet a hátad mögött, majd feszítsd hátra a vállaidat.

A vállaid izmát megnyújthatod úgy, hogy leengeded a vállaidat. Magad előtt, keresztben nyújtsd ki a jobb kezedet, a másikkal pedig próbálod magadhoz közel húzni. A gyakorlatot végezd el a másik kezeddel is.

Hátizmok nyújtásához szökkenj talpra, kicsit hajolj előre, kezeiddel kulcsold át a lábaidat, gömbölyítsd a hátadat, majd húzd felfelé.

Bicepsz nyújtásához is maradj állva. Nyújtsd ki a jobb kezedet, a tenyered felfelé nézzen, közben a másik kezeddel feszítsd vissza a kézfejedet.

Tricepsz nyújtáshoz is maradj álló pozícióban. Egyik karodat hajlítsd be és tedd a hátadhoz, mintha egy pontot szeretnél megvakargatni. A másik kezeddel pedig nyomd lefelé a könyöködet. Ismételd meg a gyakorlatot a másik kezeddel is.

A combjaid nyújtásához álló pózban az egyik lábadat hajlítsd be, majd érintsd meg vele a fenekedet, miközben a kezeddel a sarkadat fogod. Ügyelje arra, hogy a térdeid egy síkban legyenek. Majd állj a másik lábadra és ismételd meg a gyakorlatot újra.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*