Fiatal pár nyújtógyakorlatokat végez két fitneszszőnyegen egymás mellett egy teremben.

A futóknak is nagyon fontos, hogy nyújtsanak, hiszen ha nem eléggé hajlékonyak, ez egyrészt óriási terhelést jelent a test különböző pontjaira, másrészt jelentősen megnő a sérülések kialakulásának a kockázata. A hajlékonyságnak két típusa létezik, a passzív és a dinamikus hajlékonyság. A hajlékonyság célja a mozgástartomány növelése, illetve az izmok nyújtása, illetve az izom nyugalmi hosszának visszaállítása. A dinamikus nyújtást célszerű futás előtt elvégezni, hiszen ezzel felkészíted a szervezeted a mozgásra, vagyis az izmok veszítenek merevségükből és a porcok is olajozottabban fognak működni. A statikus nyújtást pedig a legjobb a futás befejeztével elvégezni. Futás közben az izmok összehúzódnak és megrövidülnek, ha valaki nem végez a futás végén nyújtógyakorlatokat, akkor az izmok ebben a rövidült állapotban maradnak. A következő négy nyújtógyakorlatot elsősorban futás végeztével érdemes elvégezni. Természetesen más gyakorlatokkal is kombinálhatod ezt a néhány nyújtógyakorlatot.

Ülj le kényelmesen a padlóra, majd hajlítsd be mindkét lábad úgy, hogy össze tudd érinteni a két talpad. Csak addig húzd magadhoz közel a két lábada, amely pozíció miatt nem kezdesz el összevissza billegni, hiszen a lényeg az egyenes testtartáson is van. A két karod legyen a két lábadon úgy, hogy a könyököd majdnem érintse a térdeidet. Karjaiddal próbáld lefelé nyomni a két lábad. Majd lazításképpen nyújtsd ki a lábaidat terpeszbe, de nem szabad, hogy feszülést érezz.

Maradj fekvő pozícióban. A bal lábad hajlítsd be, vagyis térd alatt fogd át azt, majd húzd egészen a mellkasodig. A másik lábad mindeközben legyen kinyújtva, a lábfejed előre mutasson. Majd kezdd el a jobb vállad felé húzni a bal lábad, végül az egyik kezeddel fogd meg a térded, a másik kezeddel pedig a bokád, aztán óvatosan húzd jobb oldalra az alsó lábszáradat. Végezd el a gyakorlatot a másik lábaddal is.

Állj fel, majd állíts magad elé egy olyan széket, amely legalább a térdedig ér. Tedd csípőre a két kezed, majd a jobb lábad nyújtott állapotban helyezd a székre. A másik lábat enyhén behajlíthatod, de a lábfejed mindvégig nézzen előre. Majd egyenes derékkal dőlj enyhén előre addig, míg a combodban feszülést kezdesz érezni. Arra ügyelj, hogy ez a gyakorlat meglehetősen balesetveszélyes, és a gyakorlat végzése közben ne homoríts a hátaddal.

Tedd el a széket az útból, most nem lesz rá szükséged. Lépj előre a jobb lábaddal, a két kezed kulcsold össze a combjaidon, a hátad mindvégig maradjon egyenes. A bal lábad tedd hátra, de maradjon nyújtva, közben mindkét lábfejed előre nézzen, a sarkaidat pedig szorítsd le a padlóra. Minél jobban hátra teszed a bal lábad, annál erőteljesebben fogod érezni az izmok feszülését. Majd cseréld meg a lábaidat és a másik lábaddal is végezd el a gyakorlatot.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*