A lefekvés előtti nyújtógyakorlatok segítenek lecsillapítani az elmét, általa a testünk megnyugszik, így kellemes, nyugodt, pihentető alvásnak nézhetünk elébe. Ez a néhány percet igénybe vevő nyújtógyakorlat segít ellazítani az izmokat, ami előkészíti testünket a zavartalan szundításra. Ezek a gyakorlatok elsősorban a combhajlító izmokra, a fenékre, a hát alsó részére, a belső combra, a csípőre, a hátra és a mellkasra vannak pozitív hatással. Pihenj, lazíts és végezd el ezt a hat nyújtógyakorlatot, mielőtt nyugovóra térsz. A gyakorlatok végzése közben lélegezz egyenletesen, ugyanis ez kedvezően hat az idegrendszerre.

Az első gyakorlathoz szükséged lesz egy párnára. Először is ülj le a padlóra. A párna legyen előtted. A jobb lábad húzd magad alá, míg a bal lábad hátrafelé nyújtsd ki. Hajolj, feküdj le a padlóra, a két karod pedig legyen kinyújtva, a párnán nyugtasd azokat. Lélegezz jó mélyeket, legalább 8-10 alkalommal, majd végezd el a gyakorlatot úgy, hogy a másik lábad van kinyújtva. Ez a gyakorlat a nyakat, a hátat, a csípőt, a lábakat és a vállakat mozgatja meg.

A következő gyakorlat neve a boldog babapóz. Ez az a póz, mikor a kisbaba a hátán fekszik, a két lábacskáját a magasba emeli, a két kezével pedig megérinti mindkét lábfejét, miközben édesdeden mosolyog. Nos, ezt a pózt vedd fel. Majd mindkét kezeddel érintsd meg a bal talpad, közben ringj a csípőddel kicsit balra. Lélegezz, fújd ki a levegőt, amelyet legalább nyolcszor ismételj meg, aztán a másik talpad érintsd meg, és most ringatózz a másik irányba. Ez a gyakorlat a térdeknek, a csípőnek és a hátnak tesz jót.

A híd póz a lábakat és a csípőt lazítja el. Feküdj le a padlóra. A két térded hajlítsd be, emeld meg a csípőd, a két kezed pedig legyen kinyújtva a törzsed mellett. Lélegezz mélyeket, szívd be, majd fújd ki a levegőt. Ismételd ezt meg tízszer, majd engedd le a csípőd. Csinálj ebből a gyakorlatból ötöt.

Ülj törökülésbe, a két kezed lendítsd a magasba, majd óvatosan hajolj el balra. Azonban ne csak a tested, hanem a karod is hajoljon el bal irányba. Lélegezz jó mélyeket, majd ismételd meg a gyakorlatot a másik irányba is. Mit nyújt ez a gyakorlat? A nyakat, a hátat, a vállakat és a ferde hasizmokat.

A rongybaba póz egy nagyon kedvelt nyújtási technika. Állj fel, a két karodat fond egymásba, mintha egy kisbabát szeretnél ringatni a karjaidban. Lassan hajolj előre, ameddig csak bírsz. A fejedet nyugtathatod a karjaidon. Amikor lehajoltál, akkor vegyél egy jó mély lélegzetet és próbáld minden izmodat ellazítani. Majd kezdj el felemelkedni, közben fújd ki a levegőt. Ismételd meg a gyakorlatot legalább hatszor. Ezzel a mozdulatsorral a nyak, a váll, a csípő és a hát izmait tudod ellazítani.

Végezetül ülj fel kényelmesen az ágyadra, hogy ki tudd nyújtani a lábaidat. Hajolj előre, ameddig csak tudsz. A két kezeddel érintsd meg mindkét talpad, közben vegyél egy jó nagy lélegzetet. Maradj így 8-10 légvételig, majd emeld a magasba a két karod, közben nyújtózz a plafon irányába egy jó nagyot és fújd ki a levegőt. Ez a gyakorlat a nyak, a váll, a kar, a csípő és a láb izmainak ellazítására szolgál. 

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*