Hátsó combizmát nyújtja egy fiatal lány sortban és topban.

Az edzés előtti nyújtásnak – vagy más néven előkészítő nyújtásnak – az az elsődleges célja, hogy a testünket felkészítse az edzésre, pontosabban pozitívan reagáljon az edzés során kapott terhelésekre. Az izmokat, illetve az egyes testrészeket legalább 5-6 másodpercig szükséges nyújtani. Nyújtani az edzések befejeztével is szükséges, ezt fejlesztő nyújtásnak nevezik. A nyújtás időtartama nem lehet kevesebb, mint harminc másodperc. A nyújtás javítja a testtartást, de a hajlékonyságot is fokozni képes. A stretching hatására megnövekszik az ízületek és az izmok mozgáskiterjedése, de csökken az izomfájdalom is, amely biztosítani tudja, hogy a keményebb és hosszabb edzéseket is végig tudjuk csinálni mindenféle erőfeszítés nélkül.

Most nézzünk egy-egy nyújtógyakorlatot a fő testrészekre és izmokra koncentrálva. A hát nyújtásához állj terpeszállásba. A tested előtt kulcsold össze a kezeidet. A hátadat nyomd előre, közben csinálj vállkörzést előre. Akkor végzed helyesen a gyakorlatot, ha érzed, ahogy a hátizmaid megnyúlnak.

Maradj terpeszben, mert a mellkas nyújtása következik. A hátad mögött kulcsold össze a kezeidet, de a kezed ne legyen merev, inkább a könyököd enyhén legyen behajlítva. Nyomd kissé hátra a két válladat. Közben érezned kell, ahogy a mellizmaid megfeszülnek.

A bicepsz nyújtásához állj a falhoz. Nyújtsd ki a jobb karodat, vagyis támaszkodj a falhoz oly módon, hogy a tenyereddel megérinted a falat, a csuklódat kicsit visszafelé hajlítod, de csak annyira, hogy érezd, ahogy a bicepszed nyúlik. A gyakorlatot végezd el a másik karoddal is.

A tricepsz nyújtásához ismét állj kis terpeszbe. Emeld fel a jobb karodat, majd hajlítsd be, érintsd meg a lapockádat. A másik kezeddel fogd meg a jobb könyöködet és nyomd lefelé, közben érezd, ahogyan az izmaid megfeszülnek. A másik karoddal is végezd el a gyakorlatot.

A belső combizmaidat meg tudod nyújtani, ha leguggolsz, majd a jobb lábadat oldalra kinyújtod, úgy, hogy közben a lábfejed előre néz. Kezeiddel mindeközben támaszkodj meg a padlón. A bal lábad pedig mindvégig legyen behajlított állapotban. A gyakorlatot végezd el a másik lábaddal is.

A vádli megnyújtásának egyik legegyszerűbb módja, ha odaállsz a falhoz, amelyen két kezeddel megtámaszkodsz. A jobb lábadat enyhén hajlítsd be, lábfejed előre nézzen. A bal lábadat nyújtsd ki hátrafelé, majd feszítsd meg a vádlidat. A törzsed legyen egyenes, ne homoríts. Majd lábtartáscsere következik.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*