Funkcionális fitneszgyakorlatok az edzőteremben.

Sokan panaszkodnak manapság hát- és derékfájdalomra, de egyéb panaszaik is vannak az embereknek. Ahogy idősödünk, úgy egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy itt is fáj, ott is fáj, és nem találunk rá magyarázatot. A legtöbb embernek nem azért vannak fájdalmai, mert túledzették magukat. Éppen ellenkezőleg, a mozgásszervrendszer fájdalmát sok esetben az inaktív életmód okozza.

A funkcionális fitnesz az egyik legjobb edzésmódszer arra, hogy megakadályozzuk a mozgásszervrendszerünk idő előtti öregedését. Ezek a gyakorlatok ugyanis minden izomcsoportot alaposan megdolgoztatnak, átmozgatnak, segítenek fenntartani az erőt, fejlesztik az egyensúlyt és jó testtartást biztosítanak. De a koordinációt is fejlesztik és segítenek megnövelni a mozgástartományt is.

A funkcionális fitneszt egyszerűen úgy is megfogalmazhatjuk, hogy olyan gyakorlatok összessége, amelyek segítenek a mindennapi tevékenységeink elvégzésében. A funkcionális fitnesz során megdolgoztatjuk testünk minden egyes részét, hiszen fontos, hogy a testünkben szinergia alakuljon ki. A mindennapi tevékenységünkben testünk egészét használjuk, hasznosítjuk, annak ellenére, hogy egyes tevékenységek a felső vagy az alsó végtagjainkat veszik leginkább igénybe. Viszont az egyik támogatja a másikat, hogy testünk maximálisan megőrizhesse a stabilitását.

A funkcionális fitnesz fejleszteni tudja az erőnket. Az erő segítségével vagyunk képesek lépcsőzni vagy kivenni a kocsi csomagtartójából az élelmiszerekkel megpakolt szatyrokat. Ezért nagyon fontos, hogy ne csak az alsó, vagy ne csak a felső testünkre koncentráljunk, hanem mindkettő legyen fontos számunkra.

Az emberek a mindennapi tevékenységeik során előre, hátra, felfelé, lefelé mozognak, ezért nagyon lényeges, hogy az edzések során ne csak egyféle mozgásirányba korlátozzuk a gyakorlatainkat. Válassz olyan gyakorlatokat, amelyek lehetővé teszik, hogy több síkban is mozogj, mivel fontos, hogy növelni tudjuk a mozgástartományunkat. Az edzéseben szerepeljenek forgómozgások, vagy guggolj le annyira, amennyire csak tudsz, hiszen ez a csípők mozgásterét tudja például megnövelni. A rotációs gyakorlatok pedig a gerinc egészségét segítenek megőrizni.

Kezdetben lehet, hogy korlátozott lesz a mozgástartományod, de egy idő után annyira ellazulnak az izmok, az ízületek és az ínszalagok, hogy egyre nagyobb mozgásteret tudnak számodra biztosítani. Egy-egy edzés során a funkcionális mozgásoknak az összgyakorlatok körülbelül 30-40 százalékát kell kitennie. Ezáltal javulni fog az erő, az állóképesség és a mindennapi teljesítmény is.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*