Kifeszített centimétert fog kezei között egy kék trikós nő.

Amennyiben próbáltál már több alkalommal lefogyni és mindig kudarccal végződött a próbálkozásod, akkor elképzelhető, hogy nem voltál minden fontos információ birtokában, amelyek a sikeres fogyást tudják garantálni. Most hat olyan tippet, tanácsot olvashatsz, amelyek elősegítik, hogy a fogyókúrád során kiegyensúlyozott maradj, és végre siker koronázza a próbálkozásodat.

Az első és legfontosabb dolog, hogy senkivel se versengj! Sok ember abban hibázik, hogy próbál olyanná válni, mint amilyen a bálványuk, és azt gondolják, hogy a példaképük fogyókúrás tanácsai majd rajta is segíteni fognak. Nem biztos. Ezek az ismert és híres emberek fizetett reklámokban szerepelnek, és ha megfizetik őket, akkor bármiről azt állítják, hogy eredményesen lefogytak tőle. Úgyhogy az ilyen és hasonló reklámoknak soha ne dőlj be! Az is lehet, hogy egy adott termék valakinél tökéletesen beválik, míg másoknál nem, vagy olyan egészségügyi gondokat okoz, amelyet rémálmaiban sem gondolt volna. Például a léböjtkúra sem való mindenkinek. Van, akinek jó, míg mások rosszullétről és állandó fejfájásról számolnak be. Mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy melyik diéta alkalmas a számára. Egy normálisan megtervezett fogyókúrás programnak nem szabadna ingerlékenységet kiváltania belőled, és nem a nélkülözésről kellene szólnia, sokkal inkább azt kell érezned, hogy tele vagy erővel és energiával.

Ha le akarsz fogyni, minden szükséges eszköz ott van a kezed ügyében. Nincs elegendő pénzed, hogy lefogyj? Ez csak kifogás. A futás egy teljesen ingyenes sport. Távol áll tőled a sport? Akkor gyalogolj és sétálj naponta legalább tíz percet. Ennyit talán megér az egészséged. Azt gondolod, hogy ez kevés és a gyaloglástól nem fogsz soha lefogyni? Akkor gyalogolj minden nap, vagy minden héten egyre többet. Vagy cipelj a kezeidben egy-egy súlyt. Néhány hét múlva alig fogsz hinni a szemednek, ha a tükörképedre pillantasz.

Aggódsz a sport miatt kialakult fájdalom miatt? Biztosan sok barátod rémisztgetett ezzel, és talán ez volt az egyik oka, hogy mindig halogattad a fogyókúrádat. Igen, a kényelmes életnek az egyik hátulütője, hogy el vagy tunyulva és az izmaid sincsenek jó formában. Ezért igen, a kezdeti időkben fogsz érezni fájdalmat, de ez egy idő után csökkenni fog, majd teljesen meg is szűnik.

Mi adhat neked lökést, hogy végre megtedd a kezdő lépéseket? Képzeld azt, hogy a testedben egy másik, vékonyabb testalkatú önmagad él, akit ki kell szabadítanod. Nem tennél meg mindent annak érdekében, hogy ő is boldog legyen egy kicsit? Nem lehetsz annyira önző, hogy csak a testesebb önmagad igényeit elégíted ki. Hagyd, hogy a másik éned is élhessen egy kicsit, aki talán boldogabb is, mint te, aki csak állandóan sopánkodik, hogy le szeretne fogyni, de nem tesz érte semmit.

A rendszeres testmozgás mellett az étkezésedet is teljesen át kell reformálni, de nem kell mártírt csinálni magadból, és minden finom falatot megvonni magadtól. A feldolgozott élelmiszereket viszont jobb, ha elfelejted, mert ezek annyi rejtett kalóriát, cukrot és sót – a többi adalékanyagról most inkább nem mesélek – tartalmaznak, amelyek hozzásegítenek a súlygyarapodáshoz. Az egészséges táplálkozás kiegyensúlyozott étkezést is jelent. Próbálj rendszert vinni az életedbe, étkezz naponta ötször és mindig keveset. Tiltott élelmiszerek nem nagyon léteznek, inkább arra ügyelj, hogy ami hizlal és amit nem tolerál a szervezeted, azzal ne kínozd magad. Érdemes táplálkozási szakértővel is konzultálnod, aki személyre szabott diétát tud számodra összeállítani.

Ha le szeretnél fogyni, vagy javítani szeretnéd az állóképessegédet, de semmi kedved edzőterembe járni, akkor találd meg azt a mozgásformát, amelyet szeretsz és élvezettel csinálsz. Táncolj, járj el vízi aerobikra, de a hastánc vagy a rúdtánc is jó választás, ha ehhez van éppen kedved. Mindegy hogy mit, csak mozogj valamit. Lényeges, hogy változtass a napi rutinodon is. Eddig a párod vitte le a kutyát sétálni, mert te lusta voltál ehhez? Itt az ideje, hogy kicsit felpörögj, és a tunyaság helyett minden alkalmat megragadj a mozgásra.

Maradj pozitív! Készülj fel, hogy a jó napok mellett lesznek nehezebb napjaid is. Főleg, ha a párodat olyan testalkattal áldotta meg a sors, hogy nem nagyon kell vigyáznia a vonalaira. Természetesen az lenne a legjobb, ha őt is be tudnád vonni az új életedbe, de ha az egészséges táplálkozást még le is tudod erőltetni a torkán, a sportot nem biztos, hogy megemészti. Ez ne legyen köztetek konfliktusforrás. Vésd az eszedbe, ez a te harcod! Először bizonyítsd be neki, hogy mennyire ügyes vagy és egyedül is le tudsz fogyni, aztán bízz benne, hogy őt is meg tudod egy kicsit reformálni.

Ha van képzeleted, használd! Hetente egyszer feküdj le a kanapéra, csukd be a szemed és képzeld el magad csinosan, vékonyan. Hidd el, rengeteget segít a terveid megvalósításában. Az is nagyon jó, ha valamilyen esemény közeleg, amelyen már a teljesen új külsődet szeretnéd a többiek előtt megcsillogtatni. Csak kérlek, ne az esküvőd előtt két héttel akarj húsz kilót lefogyni. Tervezz és gondolkodj előre. Adj magadnak egy évet vagy kettőt – az időszak a súlyodtól, pontosabban a súlyfeleslegedtől függ –, hiszen csak akkor beszélhetünk egészséges fogyókúráról, ha hetente 1, maximum 1,5 kilogrammot adsz le és nem többet. Ha sikerült a nagy fogyás, akkor ne térj le az útról, hanem próbálj a jövőben is egészségesen élni, hogy elmondhasd, megnyerted a kilókkal szembeni háborút, és soha többé nincs kedved még csak kisebb csatákba sem szállni.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*