Krémes, habos tortaszelet vastag csokimázzal a tetején. A kép háttrében a teljes torta.

Ki ne akarná már végre, hogy valaki végre felfedezze az öregedés elleni csodaitalt, amelyből nagyot kortyolgatnánk, hogy aztán örök életünkre megőrizzük fiatalságunkat, szépségünket és feszes bőrünket? A főcím kicsit drasztikusan van megfogalmazva, de némi igazság azért rejlik benne. Az öregedés ugyan egy természetes folyamat, ami azzal jár, hogy megőszülünk, ráncosak leszünk, petyhüdtek lesznek az izmaink, illetve szerveink és ízületeink felett is eljár az idő, hiszen a korral jönnek a különféle betegségek, „itt fáj, ott szúr” problémák. A táplálkozás olyan biokémiai folyamatokat indít el a szervezetben, amelyek révén egyes táplálékok felpörgetik, míg más élelmek lelassítják az öregedési folyamatokat. Nem arról van szó, hogy 40 évesen félévnyi reformtáplálkozás eredményeként egy szép napon kamaszként ébredsz fel. Erről szó sincs, viszont ha egyes élelmiszereket örökre száműzöl az étrendedből, néhány évet simán letagadhatsz majd a korodból. Melyik nő (de akár pasi is) ne örülne annak, hogy 38 évesen csak harmincnak nézik? Öregedés szempontjából tehát nagyon fontos az ételek minősége, és hogy egyáltalán milyen étket veszel magadhoz.

A cukor és a cukros élelmiszerek megnövelik a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatok kialakulásának kockázatát. Aki túl sok cukrot fogyaszt amellett, hogy hamarabb öregszik, még a hízással is számolnia kell. Ahhoz, hogy bőrünk feszes maradjon, kollagénre van szüksége. A szervezetbe jutó cukor egy részét a sejtek energiaként használják fel, a többi azonban egy bonyolult folyamatnak köszönhetően rongálja a kollagént, aminek egyenes következménye a bőr állapotának romlása.

A sós és fűszeres ételek sem éppen arról híresek, hogy megfiatalítják az arcbőrt. A só többek között felelőssé tehető a magas vérnyomásért, a reumás megbetegedésekért, szív- és érrendszeri panaszokért, a gyomorfekélyéért, emellett vizet von el a szervezetből. A sejtek víztartalmának csökkenése miatt pedig a bőr veszíteni fog rugalmasságából, feszességéből. A fűszeres ételek pedig a vérereket károsítják, emiatt a bőr petyhüdtté és vöröses színűvé válik.

A különféle sütik és pékáruk javarészt fehér lisztből készülnek, ez pedig finomított szénhidrátokat tartalmaz. Ha sokat fogyasztunk fehér lisztből készült termékeket, csak felgyorsul bőrünk öregedése és ráncosodása.

A zöldpaprika, a citrusfélék és a savanyú káposzta telis-teli vannak C-vitaminnal, amely köztudottan védelmet biztosít a szabad gyökök ellen, feszessé teszi a bőrt, és a kollagén építésben is szerepet játszik.

Ha a különféle magvakat – mandula, napraforgó – mértékkel fogyasztod, biztos, hogy sokat teszel bőröd idő előtti öregedése ellen. A magvak E-vitaminban gazdagok, amely erősíti a sejtfalakat, és a bőr védelmét látja el.

A tonhal, a lazac és a szardínia omega-3 zsírsavban gazdag, ez pedig a bőrt fiatalon tartja. Emellett oltalmat nyújt a bőrrák kialakulása ellen.

Ha sokáig meg szeretnéd őrizni fiatalos külsődet, változtass az étrendeden, és próbálj jó minőségű táplálékokat magadhoz venni. Örökké nem maradsz ugyan ifjú, de nem mindegy, hogy harmincévesen ötvennek nézel ki, vagy éppen fordítva.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*