Karikákra vágott gyömbér és mellette gyömbérolaj egy kis üvegcsében.

Amikor valaki sportolni kezd, vagy egy hosszabb kihagyás után mégiscsak úgy dönt, hogy a sportos életmód hosszabb távon kifizetődőbb, mint a tunyaság, akkor gyakran szembesül egy kellemetlenséggel, ez pedig az izomláz. De a helytelenül vagy sehogyan nem végzett bemelegítő gyakorlatok és még a túlságosan megterhelő edzések is okozhatnak izomlázat.

Mi is az izomláz? Ilyenkor egy oxigénhiányos állapot jön létre, amikor az izom nem jut kellő mennyiségű oxigénhez, így a tápanyagokat sem tudja megfelelően hasznosítani. Nem lesz megfelelő az izom anyagcseréje, és képtelen lesz az összehúzódásra a felszaporodó tejsav miatt. Az idegsejtek a fájdalom közvetítésében nagy szerepet játszanak, a túl sok tejsav viszont még inkább stimulálja ezeket az idegsejteket, az izmok ennek következtében megduzzadnak, ami kellemetlen fájdalommal, izomlázzal jár együtt.

A természetes gyógymódok közül a gyömbér segíthet ezen a problémán. Egy kutatás ugyanis azt támasztotta alá, hogy ez a gyógynövény rendszeresen fogyasztva enyhíti az izomfájdalmat, így az izomlázat is. Egy másik kutatásban pedig a gyömbér hatékonyságát vizsgálták. A kutatás vezetői megállapították, hogy a gyömbér akár 25 százalékkal is csökkentheti az izomlázat egy-egy megterhelő edzést követően.

A gyömbér a gyömbérfélék családjába tartozó trópusi egyszikű, évelő növény. Népies elnevezése a gyömbérgyökér. Az indiaiak úgy tartják, hogy a gyömbér nem csupán a testet, hanem a lelket is megacélozza. A távol-keleti orvoslás pedig már évszázadok óta alkalmazza ezt a gyógynövényt, többnyire reumatikus eredetű fájdalmak enyhítésére. Napjainkban főként Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztik.

Hogyha neked is panaszt okoz az izomláz, akkor a masszázsolajhoz keverj néhány csepp gyömbérolajat, és ezzel masszírozd át a fájó testrészedet. Ezen kívül a gyömbérolajat báziskrémbe is keverheted, amivel éjszakára kend be azt a testrészedet, ahol az izomlázat érzed. Illetve meleg borogatást is készíthetsz a segítségével.

A gyömbér gyulladásgátló hatásáról is ismert, ezáltal képes az izomfájdalmat is enyhíteni. Izomláz esetén kortyolgass gyömbérteát, amelynek nagyon egyszerű az elkészítése. Tisztíts meg egy kisebb darab gyömbért, ami lereszelve egy-két evőkanálnyi mennyiséget tesz ki. Közben tegyél fel egy liter vizet főni, ha felforrt a víz, szórd bele a lereszelt gyömbért. Főzd így még körülbelül 10 percig, majd szűrd le, és ízesítsd kedved szerint mézzel vagy citromlével.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*