Gerinc görbületénél szögesdrótkoszorú.

Életében sok ember küzd hátfájdalommal. Legyen szó szellemi tevékenységet vagy fizikai munkát végző személyről, egy bizonyos kor után felbukkannak a panaszok, amelyek kínzó és elementáris erővel törhetnek ránk. Van, akinél mindenféle kezelés nélkül hamar elmúlnak a panaszok, de olyan személy is akad, aki sok kezelést a háta mögött tudhat, mégsem akarnak csillapodni a fájdalmai.

Az ősember a kezdetekben még négykézláb közlekedett és igen furcsállotta a két lábon történő járást. Viszont megtapasztalta, hogy ily módon rövidebb idő alatt jóval nagyobb távot tud megtenni és a veszélyes helyzetekben is gyakrabban került ki győztesen, amikor futni kezdett. Viszont az emberi gerinc eredetileg a négy lábon történő mozgáshoz és álláshoz idomult, és igazából még a hosszú evolúciós folyamat alatt sem volt képes igazán alkalmazkodni a megváltozott helyzethez.

Ahhoz, hogy megelőzd a hát fájdalmát, néhány praktika a segítségedre lehet. Tanulj meg helyesen leülni és felállni, mert ezzel is megelőzheted a gerincet ért hirtelen terhelést és a fájdalmat kiváltó hirtelen mozdulatot. Amikor felállsz a karosszékből, akkor a két karoddal fogd meg a szék karfáját, a lábaidat pedig húzd minél közelebb a székhez. A lábaid nyisd szét legalább vállszélességben, amely az egyensúly megőrzésében nyújt segítséget. Miközben a két kezed a karfán nyugszik, tartsd egyenesen a gerinced. Lassan kezdd el kinyújtani a lábaidat, a csípőd pedig emeld a lábfejed fölé, közben a karod segítségével állj fel a székből. Leüléskor állj a széknek háttal. A lábaid legyenek vállszélességű terpeszben. Ereszkedj le az ülőalkalmatosságra, de ügyelj arra, hogy a hátad mindvégig egyenes maradjon. Amikor eléred a karfát, helyezd rá a testsúlyodat, majd huppanj le a fotelba.

Ha már megjelentek a panaszaid, néhány gyakorlat segíthet, hogy a fájdalmad enyhüljön. Ezeket a gyakorlatokat saját otthonodban könnyedén és naponta több alkalommal is elvégezheted. Ülj le egy székre egyenes háttal, a fejed hajtsd enyhén le, az ujjaid pedig tedd a vállaidra. A könyököd nézzen előre. Maradj így 3-4 másodpercig, majd lassan fordítsd a könyököd felfelé, aztán kifelé. A fejet emeld fel és tartsd egyenesen. Maradj ebben a pozitúrában ismét 3-4 másodpercig. Lassan hajtsd le a fejed, a könyököd ereszd le és miközben előre fordítod, végezz körkörös mozdulatokat. Maradj így pár másodpercig. Ismételd meg a gyakorlat többször egymás után.

A következő gyakorlattal az ízületek nyújtását segítheted elő. Feküdj le a padlóra, a fejed alá tehetsz egy párnát is. Lassan húzd fel mindkét térded, de csak addig, míg nem érzel fájdalmat. Maradj ebben a pozitúrában és számolj el ötig. Majd kulcsold át a kezeid a térded körül. Húzd a térdeid lassan és óvatosan a melled felé, majd engedd vissza. Számolj ötig, majd ereszd vissza a lábaidat a padlóra. Ismételd meg a gyakorlatot háromszor, de ha úgy érzed, hogy többet is meg tudsz belőle csinálni, akkor emelhetsz az ismétlésszámon.

Maradj fekve, húzd fel a két térded, a talpad viszont maradjon a padlón. Emeld meg a medencédet, közben érezned kell, ahogyan a has izmai megfeszülnek. Emeld fel a medencédet, de közben a hát alsó része maradjon a padlón. Maradj így 3-4 másodpercig, majd ereszkedj vissza a padlóra. Pihenj egy keveset, majd ismételd meg a gyakorlatot. A medencebillentéssel az alsó hát izmait nyújthatod meg.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*