Fekvőtámaszt végez egy piszkos fapadlójú, téglával burkolt helyen egy sportkesztyűt vieslő férfi.

Paul Wade több éven keresztül ült börtönben, és a fegyencedzés elnevezésű saját testsúlyos edzés gondolata és megvalósítása is ekkor pattant ki a fejéből. A gondolatok halmazából végül egy több mint háromszáz oldalas könyv született, bár vannak kétkedők, akik szerint a könyvének egyáltalán nem ő az értelmi szerzője, ez csak egy jó kis reklámfogás, hogy mind nagyobb példányszámot tudjanak eladni belőle.

A fegyencedzés tehát nem más, mint egy saját testsúllyal végzett edzésforma, amely hihetetlen kitartással bárkit erőssé és edzetté képes tenni. A könyv részletesen ecseteli, hogy miért éppen ezt az edzésformát kellene minden férfinak választania. Nem kell hozzá egyéb, csak mindenkinek a saját teste, emellett semmilyen más eszközt nem igényel, nem kell bérletet venni a konditerembe, mert a fegyencedzés gyakorlatait otthon is könnyedén el lehet végezni.

Ez a fura nevű edzésforma hat gyakorlatot tartalmaz: fekvőtámasz, guggolás, húzódzkodás, lábemelés, híd és fekvőtámasz kézenállásból. Lássuk, mit ígér a könyv? Milyen izomcsoportokat is edzenek ezek a gyakorlatok? A fekvőtámasz a mellizmokat, a tricepszet és a deltaizmot, míg a guggolás a farizmokat, a belső comb izmait, a combhajlítókat, a csípőt, a lábfejet és a vádlit erősíti. A húzódzkodás a rombuszizmokat, a széles hátizmot, a trapézizmot, a bicepszet, a kezeket és az alkarokat acélozza meg. Lábemeléssel többek között a hasizomra, a rekeszizomra, a combizomra és a csípőre lehetséges rágyúrni. A híd a gerinc melletti izmokat, a csípő hátsó részét és a hát alsó szakaszát tréningezi. Az utolsó gyakorlat pedig a tricepszet, a trapézizomkat, kezeket, ujjakat, alkart és a teljes vállövet fejleszti.

Ez a hat gyakorlat külön-külön 10-10 lépésből áll. Egy-egy lépéshez szinthez meghatározott számú ismétlés és sorozat tartozik. Csak akkor lehetséges a gyakorlatokon belül magasabb szintre eljutni, ha az illető teljesíti ezeket az előírt számokat.

Mi szükséges ahhoz, hogy valaki belevágjon ebbe a fegyencek által nagy népszerűségnek örvendő edzésbe? Mindenekelőtt koncentráció, egyensúly és koordináció. És mit kapsz cserébe? Ha kitartó vagy, akkor ámulatba ejtő, duzzadó izmokat és fenomenális erőt. Ha rendszeresen végzed a fegyencedzés gyakorlatait, hamarosan megmutatkoznak annak pozitív hatásai, és be is zsebelheted érte az elismerő pillantásokat és a dicsérő szavakat, tehát el lehet mondani, hogy a fegyencedzés önbizalmat, kiegyensúlyozottságot és örömet is képes nyújtani számodra.

Mint a cikk elején is említettem, sokan kételkednek abban, hogy a könyv valóban egy fegyenc tollából született. Továbbá sokakban visszás érzést kelt, hogy a szerző meglehetősen sok oldalon keresztül pocskondiázza a testépítőket. A harmadik kritika pedig az, hogy nem egy szakszerűen összeállított anyagról van szó, ugyanis kevés szó esik az edzéshez elengedhetetlen bemelegítésről, szinte semmit sem foglalkozik az emberi testtel, az egészséges táplálkozással. Ezek alapján mindenki döntse el, hogy szeretne-e belevágni a fegyencedzésbe, hisz-e benne, vagy inkább valamilyen másfajta edzést választ.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*