Perui ratanhia (Krameria triandra) gyönyörű virága.

A perui ratanhia (Krameria triandra) őshazája Dél-Amerikában van. A perui ratanhia egy cserjeféle, amelynek gyökere kívül sötétbarnás, fahéjas színű, a belseje viszont vörös színben pompázik. A gyökér meglehetősen kemény, kézzel csak nagy nehezen lehet összetörni. A növény gyökerei hengeres formát öltenek és körülbelül 15-20 centiméteresek. Íze meglehetősen fanyar, kellemetlen. Gyógyászati célokra a növény gyökerét lehet felhasználni, ebben vannak ugyanis a hatóanyagok, amelyek közül a legfontosabbak a cserzőanyagok. De tartalmaz még gumit, cukrot és viaszszerű anyagot is.

A gyógynövény összehúzó hatással rendelkezik. Peruban ezért régebben a növény gyökeréből készült főzettel csillapították a hasmenést, de a végbél körüli panaszok gyógyítására is alkalmazták. Belső vérzés ellen is használták, illetve a szájüreget és a fogínyt is ecsetelték a növény felhasználásával. Ma azonban már csak olyan készítményekben fordul elő ez a gyógynövény, amelyet külsőleg alkalmazhatunk. Például szájvizekben vagy fogkrémekben.

A növényben található cserzőanyagok a száj- és a garatnyálkahártya gyulladásait képesek enyhíteni. De nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem antibakteriális hatása is van, így a különféle, a szájban és a garaton kialakuló fertőzést is csökkenteni tudja, illetve a fertőzések kialakulását meg is tudja akadályozni.

A gyógynövényből mi magunk is készíthetünk öblögető és gargalizáló szert. Forralj fel két deciliter vizet, majd adj hozzá egy teáskanálnyi gyógynövényt. Hagyd húsz percig állni, majd szűrd le. Várd meg, míg a főzet lehűl, majd öblögess a lehűlt főzettel 4-5 percig.

Ma már lehet kapni olyan fogkrémet, amely többek között a ratanhiagyökér kivonatát is tartalmazza. Ez a fogkrém a fogíny számára nyújt védelmet, ugyanis egy olyan réteget képez rajta, amely hatékonyan képes megvédeni a különféle baktériumokkal szemben és még a rettegett fogínysorvadás kialakulását is megakadályozza. Ha valaki rendszeresen alkalmazza ezt a fogkrémet, akkor nemcsak a fogínye élvezhet védelmet, hanem a fogai is tisztábbak és egészségesebbek lesznek, sőt fogait megóvhatja a fogszuvasodástól és a fogkő kialakulásától is. Már csak ezekért a csodás pozitív hatásokért is megéri ilyen fogkrémet használni.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*