Egy nagyobb bambusztál tele hajdinával, vagyis pohánkával.

A pohánka (Fagopyrum esculentum) másik elnevezése a hajdina, de nevezik még szerecsenbúzának és haricskának is. Őshazája Ázsiában van. Ezt a gyógynövényként is funkcionáló gabonanövényt már a középkorban is ismerték, de csakis élelmiszerként fogyasztották, gyógyhatásáról mit sem tudtak. Manapság is elsősorban étkezési célokra használjuk fel a pohánkát, de valójában gyógyító célokat is szolgálhat ez az akár egyméteres magasságot is elérő lágyszárú növény. Az, hogy gabonanövényről van-e szó, arról még a mai napig is megoszlanak a vélemények.

A hajdina legfőbb hatóanyagai a flavonoidok, de igen nagy mennyiségben találhatók meg benne a B-, C-, E- és P-vitaminok, illetve a magnézium, a kálium, a kalcium, a cink, a réz és a vas is. B-vitaminok közül az összes B-vitamin-csoport tagját tartalmazza. A növényben lévő B-vitamin az idegrendszerre gyakorol kedvező hatást, a flavonoidok pedig antimikróbás hatással rendelkeznek. Egyes feltételezések szerint a pohánka a vérkeringést is serkenti és vérnyomáscsökkentő hatása is kiemelkedő.

A hajdinából készült lisztből borogatást lehet készíteni. Ebben az esetben kevés vízzel szükséges összekeverni, és az ily módon elkészült pépet a beteg testfelületre szükséges helyezni. Ezzel a gyógyítási módszerrel lehet például orvosolni a csúnya és kellemetlen bőrbetegséget, az orbáncot, de a gyulladt bőrt is képes megnyugtatni, gyógyítani.

A gyógynövényként számon tartott hajdina rutint tartalmaz. A rutin egy antioxidáns vegyület, amelynek kiemelkedő a daganatellenes hatása. Mindemellett megerősíti a szívet és az érrendszert, illetve a kötőszövetet és a sejtek regenerálódását is megtámogatja.

Vénás elégtelenség esetén a növény virágos hajtásából készült teát és kivonatot lehetséges alkalmazni, amely jelentősen csökkenti a kellemetlen tüneteket, mint például ödéma, lábikragörcs, vagy az úgynevezett nehézláb-érzés. A tea és a kivonat enyhülést hozhat azoknak a személyeknek is, akik aranyérrel küszködnek, ugyanis csökkentik a kialakult fájdalmat és még a viszketést is enyhítik, megszüntetik.

A hajdinát a diétás étrendbe is be lehet illeszteni, ugyanis egyáltalán nem hizlal. Rosttartalmánál fogva az emésztést is serkenti, így azoknak is javasolható a rendszeres fogyasztása, akik emésztési gondokkal küszködnek. Vagyis a hajdina egy kiváló gyógyszere a székrekedésnek, és szerepet játszhat a vastag- és végbéldaganat kialakulásának megelőzésében. Az élelmi rostok egyik jellemzője, hogy megnövelik a szervezet inzulinérzékenységét. Emiatt a tulajdonsága miatt a pohánka nyugodtan beilleszthető a cukorbeteg személyek diétájába is.

1 hozzászólás

  1. Küldjetek bövebb tájékoztatót.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*